• vaslerakódás a májban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        21 éves gyermekemet 2, 5 éve vizsgálják. Először sokat fogyott, gyomor panaszai voltak (186 cm és 56 kg ). Gyomortükrözésen epés refluxot állapítottak meg. Vérszegénysége van ( nem túl súlyos, de ránézésre mondja mindenki sápadt és sárga ), májértékeiben először a bilirubin szint tért el majd mind az öt májérték nem túl nagy mértékben, de eltérnek. Nagy vérképet, csináltatott az egyik orvos amin a ceorolöplazminszintje alacsonyabb 200-600-ig jó. Az övé 142 volt. Ennek ismeretében Wilson kórra gyanakodott. Ez azonban nem bizonyosodott be a 24 örás vizelet megcáfolta. A réz üritése 7, 2 volt (10-40 a normális). Ekkor a ritka betegségek szakértőjéhez fordultuk. Számtalan vér levétel sem járt sikerrel, a májértékeken és a vérképen kívül más nem tért el.Ezért májbiopsziát javasolt. Elvégeztük a nyáron és vasat találtak a májában. Az orvos hemakromatózisra gyanakodott. Genetikai vérvizsgálatot csinált de nem bizonyosodott ez sem be, vérátömlesztése, balesete, de még egy foghúzása sem volt, hogy a nem genetikai változata lenne. Tanácstalanok vagyunk és szerintem az orvos is az. Csak az a biztos, hogy a vaslerakódás az ott van a májában, de hogy mitől az még most sem derült ki. Addig pedig ezt sem tudják kezelni. Legutoljára a vastagbéltükrözést javasoltak a gyereknek (nincs hasmenése és székelési panasza). Tanácstalanok vagyunk és persze idegesek, ezért kiváncsi lennék, hogy ön mit javasol nekünk. Merre induljunk tovább.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vas témában

        Kedves Kérdező! Hemokromatozisban elsősorban a májban történik a szervezetben keringő vas lerakódása. Ennek hátterében több ok is állhat, a genetikai háttér elsősorban fiatal korban kezdődő elváltozás esetén jön szóba. Az eddigi vizsgálatok, eredmények alapján a májfunkciós vizsgálatokat, a szérum vas és transferrin szintet megismételtetném, amiből látszik a tendencia, hogy változatlanok, esetleg emelkednek, vagy javulnak az értékek. Nem említi, hogy milyen volt a transferrin szint ( vas szállításában van szerepe), mely hemokromatozisban emelkedett lehet. Ugyan említi, hogy történt genetikai vizsgálat, viszont nem derül ki számomra, hogy ez mennyire átfogó volt, ugyanis a betegség hátterében többféle (jelen ismereteink szerint 5) genetikai típus létezik. Végezetül javasolnám, hogy az eddigi vizsgálati eredményekkel keressenek fel hepatológiai szakambulanciát, lehetőség szerint valamelyik Orvostudományi Egyetemen a diagnózis tisztázása érdekében.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. október 21., 14:59; Megválaszolva: 2015. október 25., 16:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: