Magas vasszint

Kedves Doktornő! 16 éves lányom vasértékei miatt aggódom. Erős hajhullása miatt csináltattunk vérképet (ismét) , és mivel a család mindkét ága erősen terhelt pajzsmirigy-betegségek tekintetében, erre gyanakodtam nála is, erre irányult a laborvizsgálat is. Azok az értékek rendben vannak, viszont a Vas a tavalyihoz képest is nőtt. Az elmúlt időszakban a következőképpen alakult: 2018-ban Se vas megh. 30,4+ (ref. 9,0-21,5) , 2021 okt. Se vas megh. 11,8; Se Transzferrin 2,91 (ref. 1,70-3,40) ; Se Ferritin 15,0 (ref. 6,0-320,0) , 2021. nov. Synlab: Vas (Fe) 27,7+ (ref.9,0-21,5) ; Transzferrin 2,65 (ref.2,00-3,60) ; Transzferrin szaturáció 42 (ref.15-45%) , Koleszterin 4,4+ (ref<4,4) ; HDL koleszterin 1,53 (ref. >1,17mmol/L) , Alkalikus foszfatáz 65 (ref.50-117U/L) , 2022.aug. Synlab: Vas (Fe) ,32,4+ (ref.9,0-21,5) ; Transzferrin 2,47 (ref.2,00-3,60) ; Transzferrin szaturáció 52+ (ref.15-45%) , Koleszterin 3,9 (ref<4,4) ; HDL koleszterin 1,50 (ref. >1,17mmol/L) ,) , Alkalikus foszfatáz 49- (ref.50-117U/L) . A gyermek fáradékony, hullik a haja erősen, év elején szapora pulzusa volt (Covid után, kariológus szervi eltérést nem talált) , ez múlt, most viszont heti 4-5 alkalommal extrasystoléi vannak, valamint az utóbbi két hónapban kb. 5-6kg-ot hízott. kb. 46-ról 52/3 kg-ra. A lányom 157cm magas. A háziorvos azt mondja, hogy mostanában ebben a korban a lányoknál tapasztalja, hogy emelkedett a Vas-szintjük. Sajnos ez engem nem nyugtat meg, mert az említett tünetek számomra ijesztőek. Mi lehet a probléma?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza vas témában

Kedves Kérdező!

A vas maximum valami gócot jelölhet (fogászat? fül orr gége?) más komolyat nem.

TSH, anti TPO is volt, szénhidrát háztartás irányába lisztérzékenység vagy laktóz intolerancia irányába lehet még megnézni.

Sajnos covid után lényegesen fokozódik akár fél egy évig a haj hullása egyébként.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2022. augusztus 20., 11:47 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 21., 09:06
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vas,ferritin
Anyukamnak krónikus vastagbél gyulladása van,gyomorhuruttal. Erősen vérszegény volt, a vas 4-5 körül a ferritin 200-300 között (labor 10-120 kozotti...
Vashiány lehet?
Jó napot doktor nő. Férjem vérképével kapcsolatban szeretnék véleményét kikérni. Előzményekben annyi lenne,hogy idén januárban COPD-t...
Vérszegénység jelei
Tisztelt Doktor nő! 2018-ban 44 éves koromban stroke beteg lettem , motoros affáziával,Átmeneti agyi ischaemiás attak (TIA) k.m.n. (G4590) . 4 éve...
Emelkedett vas és...
Tisztelt Doktornő! Háziorvosom vérképem alapján beutalt a belgyógyászatra, meg nem kaptam időpontot. Véleményét szeretném kérni az alábbi...
Vas értékekkel probléma
Tisztelt Doktornő! A csatolt fájlban látható, hogy milyen problémák vannak a vas értékeimmel (alacsony transzferrin, totál vaskötő kapacitás és...