Vashiány lehet?

Jó napot doktor nő. Férjem vérképével kapcsolatban szeretnék véleményét kikérni. Előzményekben annyi lenne,hogy idén januárban COPD-t állapítottak meg nála mellyel kezelve van. Szintén januárban másodlagos polycythaemiat mert nagyon magas volt a vörösvérsejt,hemoglobin (6.8 meg 224) .Jak 2 vizsgálat negatív az már előtte volt vizsgálva.Januárban 3 x0.5 l vért lecsapolttak neki.utana még februárban fél litert meg áprilisban szintén fél litert.azota nem kellett mennünk mert jók voltak az értékek. Jelenleg viszont nagyon hullik a haja, kis terhelésre is légszomja van (terhelés nélkül nincs) , fáradékony meg hasonló ilyen tünetei vannak. Kb 3 hete volt náthás amiből még maradt vissza köhögés. Synlabnál kértünk egy labort és ott elég sok csillagos érték van benne. Ezzel kapcsolatban szeretnék véleményét kérdezni hogy lehetséges lenne az hogy a vércsapolások miatt most vashiányos lett és vajon ezek okozzák neki ezeket a tüneteket? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza vas témában

Kedves Kérdező!

Önmagában egy vas érték nem jelent vashiányt, hbg, mcv,mch sem szól mellette. Lehet góc, gyulladás, pajzsmirigy, infekció miatt is hajhullás. Érdemes vagy két hónap múlva megismételni, ferritin szinttel, addig a többi irányába vizsgálni vagy követni.

Kérdés: 2022. augusztus 14., 10:43 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 15., 06:13
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Magas vasszint
Kedves Doktornő! 16 éves lányom vasértékei miatt aggódom. Erős hajhullása miatt csináltattunk vérképet (ismét) , és mivel a család mindkét ága...
Vérszegénység jelei
Emelkedett vas és...
Vas értékekkel probléma
Alacsony fehérvérsejt, Vas és
Tisztelt Doktornő! Fiam 15-17 éves korában több betegségen ment keresztül (alacsony fehérvérsejtszám, strafirococcus aerus okozta...