Kiújult orrpolip

Tisztelt Dr.Horváth Tamás! Problémám röviden: 2004-ben és 2007-ben már műtöttek orrpolippal, ami az arcüregbe is kiterjedt. Most újra kiújult, és a fül-orr-gégész újabb műtétet javasolt. Nekem fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban, mégpedig a következőek: 1. jelen pillanatban csak az egyik oldalon látott polipot, a másik oldalon csak orrkagyló nagyobbodás van (fogalmam sincs mit jelent ez) 2. Baba-projekten vagyunk, ez azt jelenti, hogy lehet, hogy már most, lehet, hogy a következő hónapban, de a közeljövőben mindenképpen terhes leszek/vagyok. Emiatt a műtét utáni szteroidos kezelés kizárt...illetve a műtét előtti vizsgálatokat sem tudom megcsináltatni (tüdőszűrés) 3. kb.2 hónapja szedek homeopátiás készítményeket, szintén egy fül-orrgégész ajánlásával, de semmi hatását nem érzem! Sajnos minden nap legalább egyszer kell orrcseppet használnom, mert különben egyáltalán nem kapok levegőt kb.2 és fél hónapja már. Hallottam a lézeres eljárásról, ill. az ultrahangos eljárásról. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben ezek elvégezhetőek-e, illetve csak magánrendelésen folytatnak-e ilyen "műtéteket"? Budapesten hol és kb. milyen árfekvésben? Van valami humánus megoldás a problémámra, mert nem szeretnék életem végéig műtétekre járni.... Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Horváth Tamás válasza orrpolip témában

Tisztelt Hölgyem!

Nem akarom elkeseríteni, de a visszatérő orrpolipokat 2011-ben sem tudjuk véglegesen eltávolítani. Csak karban tudjuk tartani a betegséget, panaszmentessé tudjuk tenni a betegeket, úgy, mint a magas vérnyomás esetében. De ennek feltétele, hogy a beteget fül- orr- gégész visszatérően gondozza, a gondozás pedig vagy szteroidot, vagy műtétet jelent. Sem a homeopátia, sem más alternatív gyógymód, vagy egyéb kezelés nem oldja meg a betegséget. Sajnos így áll a tudomány.

Lézeres vagy ultrahangos orrpolipműtétről még nem hallottam, sem Magyarországon, sem külföldön tudtommal nem végeznek ilyet. Azt persze el bírom képzelni, hogy valaki megpróbál lézerrel levágni egy polipot, nem pedig ollóval, de az ugyanolyan műtét, mint a hagyományos, csak az eszköz más. Fájdalom, vérzés, vagy bármi paraméterben nem hiszem, hogy többet nyújtana, mint a hagyományos műtét.

Viszont ha gyermeket szeretne, akkor mindenképpen abba kell hagynia a lohasztó orrcseppek rendszeres használatát! Ugyanis ezek érösszehúzó anyagok, amik ha bekerülnek az Ön vérkeringésébe, és Ön terhes, akkor a méhlepény ereit is összehúzhatják, és az károsítja a magzati keringést. A lohasztó orrcseppekkel szemben viszont az orrpolipok ellen is használatos szteroidos orrspray-k viszont biztonságosak, terhesség alatt is lehet őket használni.

Kérdés: 2011. március 22., 22:26; Megválaszolva: 2011. március 24., 23:31
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Szédülés, fejfájás, orrpolip
Jó napot az lenne a kérdésem ma volt ct vizsgálatom aminek az eredménye: A jobbsin.max-ban, az üregjo részét kitöltő polypoid nyálkahártya...
Orrpolip, CT eredmény
Üdvözlöm! Lassan egy éve használom a Mometazon Sandoz orrsprayt orrpolip ellen, illetve Azomyr allergia gyógyszert szedek. A nyár folyamán 2 hónapig...
Orrpolip kezelés szoptatás alatt
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy a szoptatás alatt lehet-e a alkalmazni a szteroidos orrsprayket orrpolip kezelésére? Válaszát...
Orrpolip műtét szükségessége
Tisztelt Dr.Úr/Nő! Egy hónapja CT vizsgálattal beigazolódott hogy orrpolipom van.Rhinocort Aqua orrsprét használok azóta napi rendszerességgel...
Medrol Orrpolipra?
Jó napot! 3 éve műtöttek bal oldali orrpolippal, azóta tünetmentes. Most ismét előjött a jobb oldalon, de még korai fázisban van. Fül-orr...