Nyelési fájdalom

Tisztelt Doktor Úr! November végén/december elején átestem a Covidon. December végén kezdődtek a gyomorpanaszaim (hasi fájdalom, puffadás) . Voltam gyomortükrözésen, ilettve több vizsgálaton (teljes vérkép+vizelet, helicobacter pl. teszt, hasi ultrahang) . Azóta több,mint 1 hónapja 2x40mg Esomprazol Actavist-t szedek refluxra, illetve reggel éhgyomorra ProGastro 825-t iszok. A gyomorfájás bő 3 hét alatt nagyrészt elmúlt, azonban 1,5 hete minden nyelésnél fájdalmat érzek a torkomban és pár napja a nyaki nyirokcsomóm is megduzzadt. Pénteken felkerestem egy fül-orr-gégész szakorvost aki az alábbiakat írta le: algarat, különösen a gégebemenet gyulladt. Diagnózis: gastrooesophagealis reflux, oesophagitissel (K2100) . Vélemény: gégészeti acut teendőt nem igényel, gasztroenterológiai kontroll. A doktornő javasolta még a savcsökkentő cseréjét is. Tegnap estére a nyaki nyirokcsomóm még jobban megduzzadt és elkezdett fájni. Beszéltem a gasztroenterológussal aki szerint ezek a tünetek függetlenek a refluxtól és az arra adott terápiától. Szerinte ezek a tüneteket felső léguti hurut, garatgyulladás okozza. Az Esomeprazol-t továbbra is szedjem. Ön szerint mi okozhatja a jelenlegi panaszaim? Reflux, garatgyulladás, gyógyszer mellékhatás, esetleg más? Milyen terápiát javasolna a tüneteim enyhítésére/megszüntetésére? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza garatgyulladás/irritáció témában

Tisztelt Uram,

Ha a gégész nem ért egyet a gasztroenterológus véleményével, javasolom hogy az orrlégzés javítását célozza meg. Ehhez egy hétig Basic orrsprayt használjon, majd Clinsin orröblítést végezzen reggel és este hosszabb ideig.

Ugyanis a garat gyulladása ritkán áll önmagában, gyakrabban az orrlégzés miatti kiszáradás teremti meg a feltételeket, ennek javulása a gyógyulás kulcsa

Kérdés: 2021. április 18., 16:00; Megválaszolva: 2021. április 18., 18:12
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás