Antibiotikum rezisztencia?

Jó napot! 18 éves lány vagyok, évekig szenvedtem a fenekemen kialakuló pattanásszerű csomókkal.Végül 4 hónapja (december végén) felkerestem egy magánbőrgyógyászt, aki 2 hónapnyi doxycyclin kúrát írt fel nekem.Ezt beszedtem, és el is múltak a pattanásszerű kiütéseim.Viszont ahogy befejeztem a doxycyclin-kúrát, pár napra rá lebetegedtem (február végén) , hurutos köhögés, orrfolyás, hőemelkedés.Ezzel elmentem a háziorvoshoz, aki 5 db-os Avatac antibiotikumot írt fel, és köptetőt.Ezt is beszedtem, amitől 2 hétre jól lettem, de utána ugyanúgy visszaestem, és a mai napig nem gyógyultam meg.Ennek eredményeként savós középfülgyulladásom alakult ki (április végén) .Jártam vele fül-orr-gégészeten, ahol 7 db-os Klacid uno 500mg-ot írtak fel. Még csak 2 napja szedem a klacidot, így nem tudom, hogy hatásos-e. A kérdésem az lenne, hogy létezik-e, hogy ennyi egymást követő antibiotikum-kúrától antibiotikum rezisztencia alakult volna ki a szervezetemben és nekem már nem hatnak? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza középfül gyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

Az antibiotikum rezisztencia nem a szervezetre, hanem kórokozóra jellemző. A kórokozó persze lakhat hosszasan az ön szervezetében, de 3 különböző csoportba tartozó antibiotikumot kapott, így valószínűtlen, hogy rezisztens baktériumtörzsek szempontjából bármelyik is rossz választás lett volna.

Kérdés: 2018. április 27., 14:10; Megválaszolva: 2018. május 02., 16:27
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
középfülgyulladás
Tisztelt Doktor Nő! Kérdésem unokámmal kapcsolatos. Tavaly többször volt középfülgyulladása, ezért a szakorvos orrmandula műtétet javasolt...
Középfülgyulladás
Tisztelt Doktor Úr! 3 éves kislányomnak szűk egy hónap alatt már harmadszor van középfülgyulladása. Azt mondta az orvos az első nem kezelődött...
Repülés után bedugult fül
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordultam Önhöz, hogy repülés után bedugult a bal fülem. Az előző héten egy kicsit megfáztam. A...
lehetséges?
Üdvözlöm! A kislányom 15 hónapos, kb egy hónap alatt 2x volt fülgyulladása, előszőr a bal gyulladt, a jobb hurutos volt, másodszor elkaptuk az...
Fülkürthurut
Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund! 11 hónapos kisfiamnak állandóan fülgyulladása van. Már 3x szúrták fel a fülét és kéthetente antibiotikumot kapott....