Repülés után bedugult fül

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordultam Önhöz, hogy repülés után bedugult a bal fülem. Az előző héten egy kicsit megfáztam. A háziorvosom arcüreggyulladásra gyanakodott az erős fejfájásom miatt, de a röntgen negatív lett, a leletemen az szerepelt, hogy orrmelléküregek légtartók. A fejfájás mégis megmaradt, így csináltak egy koponya CT-t, ami szintén negatív lett és a vérvizsgálat sem mutatott eltérést. Cataflam-ot kaptam, amitől a fájdalom megszűnt és a hétvégére javulás állt be, így vállaltam a repülőutat. Felszállás előtt sikerült orr-sprayt fújni az orromba és így nem is volt probléma, de a kézipoggyászba nem került bele így leszállásnál erőteljes fájdalom és dugulás lépett fel, ami földet érés után sem múlt el, majd az átszállást követően sem javult. Miután leszálltunk a célállomáson a dugulás megmaradt és enyhe fájdalmat tapasztalok. Fújtam bele orr-sprayt, próbáltam a Valsalva-manővert, de attól még mintha csak jobban bedugult volna. Ön szerint mit kellene tenni a javulás érdekében? Sajnos itt nem igazán megoldható, hogy orvos is lássa. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: T. Sz. Mariann

Dr. Zaránd Rajmund válasza középfül gyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

Leírása alapján az Otitis ex vacuo jelenségével állunk szemben. Ez a helyzet a leszálláskor nem kiegyenlített negatív dobűri nyomás következtében kivált savó miatt alakult ki. A Valsalva manőver célszerű, ha nem fog fölülfertőződni, akkor nem kell antibiotikum, de lassú javulás várható csak. Ha 2 hét alatt nem javul, akkor mindenképpen szakorvosnak kell megmutatni.

Kérdés: 2015. február 02., 18:54; Megválaszolva: 2015. február 02., 20:47
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Antibiotikum rezisztencia?
Jó napot! 18 éves lány vagyok, évekig szenvedtem a fenekemen kialakuló pattanásszerű csomókkal.Végül 4 hónapja (december végén) felkerestem egy...
középfülgyulladás
Tisztelt Doktor Nő! Kérdésem unokámmal kapcsolatos. Tavaly többször volt középfülgyulladása, ezért a szakorvos orrmandula műtétet javasolt...
Középfülgyulladás
Tisztelt Doktor Úr! 3 éves kislányomnak szűk egy hónap alatt már harmadszor van középfülgyulladása. Azt mondta az orvos az első nem kezelődött...
lehetséges?
Üdvözlöm! A kislányom 15 hónapos, kb egy hónap alatt 2x volt fülgyulladása, előszőr a bal gyulladt, a jobb hurutos volt, másodszor elkaptuk az...
Fülkürthurut
Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund! 11 hónapos kisfiamnak állandóan fülgyulladása van. Már 3x szúrták fel a fülét és kéthetente antibiotikumot kapott....