Középfülgyulladás

Tisztelt Doktor Úr! 3 éves kislányomnak szűk egy hónap alatt már harmadszor van középfülgyulladása. Azt mondta az orvos az első nem kezelődött ki, mivel csak 5 napig kapott antibiotikumot (Cefaclor) . Rá 3 napra ismét begyulladt a füle, akkor kapott 10 napig Augmentint. 10 nap telt el az antibiotikum befejezése óta és most ismét otitisze van, ezt megelőzte egy megfázás. A kérdésem az lenne, hogy ezután minden megfázáskor antibiotikum adása javasolt (amit nem szeretnék) vagy másképp hogyan tudnánk elkerülni, hogy a gyulladás rámenjen a fülecskéjére? Valaki ajánlotta a Mometazon Sandozt, hogy fújjunk az orrába megfázáskor. Mi a véleménye? Vagy egyebet mit lehet tenni? Köszönettel, Bodó Judit.

Dr. Gerencsér Emőke válasza Középfül gyulladás témában

Kedves Anyuka!

Mivel a kislányának majd egy hónapja vannak panaszai, ez azt jelenti, hogy a középfülgyulladás nem szűnt meg. Az antibiotikum adagja egy kezelésre alkalmas, tehát semmi köze ahhoz, hogy a Ceclor kezelés hány napig tartott.

Az Ön leveléből nem derül ki, hogy mit állapított meg a fül-orr-gégész, mit adott az antibiotikum mellett és volt-e paracentézis, Fülmelegítés / ezt nem tartom jónak /, fülcsepp, stb.,

Jelenleg megfázás kapcsán van ismét otitisze. Vajon egy, vagy kétoldali? Milyen a dobhártya? Van a középfülben váladék? Milyen a tympanogram? Van nagyothallása? Milyen az orra belül? Mekkora az orrmandula és jelenleg gyulladt-e?

Ezekre a kérdésekre a gyermeket megvizsgáló fül-orr-gégész tud válaszolni, aki a kezelést is eldönti.

Megfázáskor nem kell antibiotikumot szedni / felírni, antibiotikumot bakteriális fertőzésben kell adni.

Azt javaslom, a vizsgáló orvos kezelje és ne a " Valakik", egyébként a mometason hatóanyag nasalis szteroid, allergiás náthában alkalmazzák, valamint recept köteles.

Tehát az ilyen esetben kizárólag a gyermeket megvizsgálva lehet véleményt mondani - levélben nem - és azokra a kérdésekre ismerni a választ, amelyeket fent felsoroltam.

Ismétlődő középfülgyulladások esetén nagyon fontos az orrgarat állapotát ismerni és ha nagyobb, vagy a betegség során gyulladt az orrmandula, akkor azt kivenni, hogy a dobüreg szellőzését biztosítsuk.

Nagyon fontos, hogy a gyermek hatásosan ki tudja fújni az orrát / vagy orr porszívózni / és középfül gyulladásban orrcseppet adni. Ezt lehet összehúzó is, magisztrális is.

Ha közösségbe szoktatja és onnan fertőződik vissza, akkor érdemes a gyermekorvossal beszélni és pl. Broncho-Vaxom gyermek kapszulát szedni egy hónapig. Ez a közösségben leggyakoribb 8 baktériummal szemben alakít ki védelmet / olyan, mintha védőoltást kapna / de a védelem kialakulása is kb. egy hónap, ezért érdemes pl. júniusban, vagy júliusban adni, hogy szeptemberre kialakuljon a védelem.

A dobüregi váladék reflexes kiürítését Nasodren orrspray-vel lehet elérni, de ezt 5 éves kortól ajánlják, azaz a 3 éves kislánynál még nem javasoljuk.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 24., 22:46; Megválaszolva: 2016. január 25., 12:28
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Antibiotikum rezisztencia?
Jó napot! 18 éves lány vagyok, évekig szenvedtem a fenekemen kialakuló pattanásszerű csomókkal.Végül 4 hónapja (december végén) felkerestem egy...
középfülgyulladás
Tisztelt Doktor Nő! Kérdésem unokámmal kapcsolatos. Tavaly többször volt középfülgyulladása, ezért a szakorvos orrmandula műtétet javasolt...
Repülés után bedugult fül
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordultam Önhöz, hogy repülés után bedugult a bal fülem. Az előző héten egy kicsit megfáztam. A...
lehetséges?
Üdvözlöm! A kislányom 15 hónapos, kb egy hónap alatt 2x volt fülgyulladása, előszőr a bal gyulladt, a jobb hurutos volt, másodszor elkaptuk az...
Fülkürthurut
Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund! 11 hónapos kisfiamnak állandóan fülgyulladása van. Már 3x szúrták fel a fülét és kéthetente antibiotikumot kapott....