középfülgyulladás kezelése, tünetek

Tisztelt Doktor Úr! 3 éves fiam betegsége november 28-án kezdődött, lázzal, gyermek háziorvosunk mandulagyulladást állapított meg, hezitált, a fertőzés milyenségén (vírus v baktérium) , végül Ospamoxot szedtünk 6 napig. Da a 4. napon magas hirtelen láza lett (közben láztalan volt-lett) , duzzadt nyirokcsomók, de mivel az antibiotikum elfogott, az orvosunk nem adott más gyógyszert, mondván mégis vírusfertőzése volt, ez öngyógyuló. A láz és a torokfájás elmúlt (orrfolyása egyáltalán nem volt, csak alváskor "horkolás-szörcsögés") , pénteken, 7.-én kérette vissza kontrollra, és megírta az egészséges igazolást is, közösségbe vihetem. Délután hirtelen ismét 39 lett a láza, és fülfájásra panaszkodott... így elvittem a fül-orr-gégészetre (ügyelet-Bethesda) , már bánom, hogy nem korábban. A diagnózis: mko vérbő dobhártya, hurutos orrváladék, jó orrlégzés, vőrbő garat, duzzadt, gennyes tonsillás. Ot med ac 1.u, Tons foll. Ezúttal 2x5 ml Zinnat-ot és Nasic 3x kell adjak. A d.nő kilátásba helyezte a szúrást is, szerinte régebbi szerzemény a betegségünk... A szúrást szeretnénk elkerülni, 1 nap kezelés után viszont még semmi sem indult meg az orrából, a fiam látszólag teljesen tünetmentes, láztalan, fájdalomra nem panaszkodik... Kérdésem, ha szúrni "kell" (nem szeretnénk! ) , mert olyan állapotúnak látják, nem kellene komoly fájdalmainak lennie? Az újabb kontroll csütörtökön lesz esedékes. Köszönöm, ha leírná a véleményét, tisztelettel, egy anyuka.

Dr. Zaránd Rajmund válasza középfül gyulladás témában

Tisztelt Szülő!

Téli időszakban 3 éves korban sem a középfülgyulladás, sem a mandulagyulladás nem ritka. A középfülben lévő savós folyadék az akut gyulladásokra hajlamosít, mi több, vezetéses halláscsökkenést okoz, melyet 3-6 hónapon belül célszerű megoldani (orrmandulaműtét a folyadék leszívásával) .

Az akut esetekben, illetve savó esetén egyre kevésbé végzünk paracentézist ("szúrás") , mert csak rövid távú haszna van, de szövődmény lehetősége esetén a rövid távú súlyos baj elkerülése miatt mégis szükséges.

Ha a gyerek jól fúj orrot (ez 3 éves korban elvárható a szobatisztasággal együtt) , keveset van közösségben, kis szerencséje is van, akkor megúszható a dolog beavatkozás nélkül, de az orrmandulaműtét sem az ördögtől való rossz, hanem kis műtét nagy várható haszonnal (hallásjavulás, kevesebb infekció a jövőben) .

Kérdés: 2012. december 08., 16:43 ;Megválaszolva: 2012. december 09., 17:55
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Antibiotikum rezisztencia?
Jó napot! 18 éves lány vagyok, évekig szenvedtem a fenekemen kialakuló pattanásszerű csomókkal.Végül 4 hónapja (december végén) felkerestem egy...
középfülgyulladás
Tisztelt Doktor Nő! Kérdésem unokámmal kapcsolatos. Tavaly többször volt középfülgyulladása, ezért a szakorvos orrmandula műtétet javasolt...
Középfülgyulladás
Tisztelt Doktor Úr! 3 éves kislányomnak szűk egy hónap alatt már harmadszor van középfülgyulladása. Azt mondta az orvos az első nem kezelődött...
Repülés után bedugult fül
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordultam Önhöz, hogy repülés után bedugult a bal fülem. Az előző héten egy kicsit megfáztam. A...
lehetséges?
Üdvözlöm! A kislányom 15 hónapos, kb egy hónap alatt 2x volt fülgyulladása, előszőr a bal gyulladt, a jobb hurutos volt, másodszor elkaptuk az...