Probiotikum antibiotikum mellé

Tisztelt Doktor Úr! 3 hét sikertelen vénynélküli/otthoni kezelés után, fül-orr-gégész garat-és légcsőgyulladást állapított meg nálam, és Zinnat 500mg (napi 2x, 5 napig) kezelést írt elő. Sajnos 4 nap után sem javultak a panaszaim, ezért újra felkerestem a rendelést. A Doktornő azt mondta, hogy valószínűleg hatástalan a gyógyszer, így Forcid Solutab 875/125 mg gyógyszert kaptam (napi 2x, 7 napig) . Az új antibiotikum úgy tűnik beválik, még csak a felénél járok, de panaszaim csökkentek, a köhögésem jelentősem, a torokgyulladásom is ránézésre kicsit szebb. A Zinnat-tal egyidőben elkezdtem orvos tanácsára napi 2x, a Normaflore probiotikum (szuszpenzió) szedését, a két antiiotikum között, min.2-3 óra kihagyással. A mai nap folyamán kezembe került egy eü-i magazin, melyben egy gasztroenterológus szakorvos(magyar kórházban dolgozó, "valós" orvos) , azt írja, hogy a Normaflore az antibiotikum hatásosságát csökkentheti, mivel a szájon keresztül találkoznak a baktériumok, így rezisztenciát csinálhat. Ez valóban így van? Tényleg nem annyira jó ez a probiotikum? Lehet ezért nem sikerült a Zinnat kúra és ezért húzódik le most is nehezebben a torkomról a pirosság? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza torokgyulladás témában

Tisztelt Asszonyom!

Az antibiotikum és egyéb gyógyszerek fölszívódása általában 1, maximum 2 óra alatt megtörténik, így a 2-3 óra időkülönbség elegendőnek látszik. Akkor csökkenti a két szer egymás hatását, ha lényegében egyszerre veszi be.

Azt szoktuk tanácsolni, hogy az antibiotikumot reggel és este, míg a probiotikumot az ebéddel együtt vegye be, így nyugodt lehet az interakciót illetően. A probiotikumok hatásosságát illetően pedig pro és kontra is olvashatóak cikkek, de inkább alátámasztják a vizsgálatok a szerek jótékony hatását, mintsem elvetik azt.

Kérdés: 2015. december 14., 12:04; Megválaszolva: 2015. december 14., 16:37
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Garatváladék eredménye
Tisztelt Doktor Úr! Másfél hónappal ezelőtt torokgyulladásom volt, melyre Zinnat tablettát szedtem. A gyógyszer beszedése után a tünetek...
Hólyagos torok
Vírus, baktérium, antibiotikum?
Tisztelt WEBBeteg! Kb 1 hete kezdett fájni a torkom, minden más tünet nélkül. Első pár napban szájvízzel öblögettem, elmúlt. Következő nap...
Fül-torok viszketés
Tisztelt DoktorÚr! Kb 2 hónapja eléggé viszket a torkom és a fülem belül (úgy tudnám leírni, hogy ahol a füljárat becsatlakozik a garatba) ....
Papilloma planocellulare uvulae D10.50
Tisztelt Doktor úr! Tavaly kisműtétem volt.Az uvuláról eltávolitottak egy 7 mm átmérőjű daganatot. Az eredmény Papilloma planocellulare uvulae...