Nyirokcsomó duzzanat

Tisztelt Doktor ÚR! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a nyakamon jobb oldalt közvetlenül az állkapcsom alatt van egy duzzanat már évek óta. Arra lettem figyelmes, hogy amikor lebetegszem, ez a duzzanat nagyobb lesz, majd gyógyulás után ismét kisebb. Internetes keresgélésem eredményeképp arra jutottam, hogy ez egy megduzzadt nyirokcsomó lehet, viszont egy picit aggódom, hogy nincs igazam, illetve nem e valamilyen komolyabb probléma áll a háttérben. Ez a nyirokcsomó sosem fáj, maximum 1, 5-2cm átmérőjűre duzzad hosszában (ahogy a www.webbeteg.hu oldalán megfogalmazták "bab" formájú) , mobilis és úgy gondolom, hogy nem keményebb a kelleténél sem. Miután elmúlt az adott betegség utána is tapintható, csak kisebb. Az aggodalmam okát a folytonos kitapinthatóság okozza amellett, hogy nem fáj, illetve, hogy csak a jobb oldalt tudom ezt a nyirokcsomót kitapintani, nem mindkét oldalt. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza nyirokcsomó témában

Tisztelt Uram!

24 éves korban nem jellemző, hogy daganat állna a nyirokcsomó megnagyobbodásának hátterében, bár ki sem zárható teljesen így a távolból. A kórlefolyás azonban inkább reaktív nyirokcsomóra jellemző.

Bizonytalan esetekben ultrahang, estleg célzott tűbiopszia vagy az elváltozás kimetszése és patológiai földolgozása segíthet a végleges diagnózisban.

Én azt tanácsolom, hogy ha a duzzanat folyamatosan, fájdalmatlanul növekszik, környezetéhez kötött, akkor mindenképp vizsgáltassa tovább, egyéb esetben nem érdemes aggódnia.

Kérdés: 2015. november 17., 16:14; Megválaszolva: 2015. november 18., 14:22
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Nyirokcsomó és torokfájás
Tisztelt Doktornő, 6 hónapja egy nagyobb, hetekig tartó torokgyulladás (talán mononukleozis) után meg van dagadva pár nyaki és hónalj nyirokcsomom....
Kell aggódnom?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! 1 hete voltam Fül-orr-gégészeten, detritusz probléma miatt. Ha már ott voltam, megemlítettem egy több éve...
Fájdalmatlan nyirokcsomó?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! Több éve már hogy a nyakam jobb oldali részén van egy megnagyobbodott nyirokcsomó. Egyáltalán nem fájdalmas, és...
Csomó a nyakon II.
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap kérdeztem Öntől "Csomó a nyakon" címmel. Köszönöm gyors válaszát. Azt kifelejtettem a leírásból, hogy 4 éves...