Orrmandula

Tisztelt Doktor Úr! Abban szeretném a véleményét kérni, hogy 2, 5 éves kislányomnál felmerült az orrmandula műtét. 2013 májusa óta a kislányom bölcsödébe jár és szeptember óta gyakran volt beteg (havonta egyszer) . Folyt az orra és sárga foltos volt tőle a mandulája. A gyerek orvos szerint ez az orrmandula miatt van. Kislányommal voltam fül-orr gégésznél, aki azt mondta: ”Nagy az orrmandulája, de nem sürgősségi eset. A szülő dönti el, hogy mikor veteti ki.” A betegségek okára nem tértek ki. Amióta a kislányom megszületett a gyerek orvos valami betegség miatt mindig piszkálta (felszívódási zavar, D vitaminhiány) . Hozzá teszem egyik esetben sem volt igaza. Most az orrfolyás az, ami toppon van nála, ha szabad így fogalmaznom. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint, ha Ön, mint szülő ilyen diagnózist kapna, megműttetné-e gyermekét? Mit tenne Ön a helyemben? A másik kérdésem, hogy jól tudom, hogy az orrmandula visszanő? Segítségét előre is köszönöm: Renáta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza orrmandula műtét témában

Tisztelt Asszonyom!

Ekkora, közösségbe járó gyereknél nagy valószínűséggel van nagy orrmandula. Ennek eltávolítása sokat javít, bár a közösség ellenünk dolgozik. Visszanövés lehet, de 2-5%-nál nem gyakrabban. És valóban relatív a műtéti indikáció, amíg vezetéses halláscsökkenése nincs, mert mindezekkel a gyakori hurutokkal együtt lehet élni (azt teljesen jól mondta a gégész kolléga, hogy Ön dönt, érdemes-e) , és az egész baj 10-12 éves korra kinőhető.

Azt azonban érdemes meggondolni, hogy nem ér-e meg egy apró műtétet az, ha a gyerek 70-80% valószínűséggel fele-negyede ennyi hurutossággal lesz kénytelen megküzdeni.

Kérdés: 2014. január 14., 08:32; Megválaszolva: 2014. január 14., 22:02
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
APTI eredmény
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel, problémával fordulok Önhöz: 6, 5 éves kisfiam március 18-ra van előjegyezve orrmandula...
Ikrek orrmandulaműtétje
Tisztelt Doktor Úr! Kisgyermekes szülőként kérem a tanácsát. 2, 5 éves fiú-lány ikerpárt nevelek. 2 éves koruk óta bölcsödébe járnak. Az...
Orrmandula műtét után
Kedves Doktor Úr! A kislányom 4 éves. Nagyon sokszor volt korábban megfázva.1 hónapja kivették az orrmanduláját sorozatos középfülgyulladás...
Orr mandula műtét
Tisztelt Dr Úr/Nő! A kisfiammal kapcsolatosan írok Önnek! Ő most 3 éves! Tavaly szeptemberben kezdte az óvodát. Novemberben elkezdett...
Orrmandula műtét
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kislányomnak előre láthatólag márciusban ki fogják venni az orrmanduláját, mert meg van nagyobbodva és horkol. Kérdésem...