Túlsúlyos gyermek

Tisztelt Szakértő! Lányom 6 éves és 37 kg., emellett 119 cm. Nagyon el vagyok keseredve, mert ezt a súlyt kb. 8 hónap alatt érte el, tavaly ősszel még kissé erős, de "elfogadható" volt a testalkata, most viszont elég nagy a hasa és a combjai és 2X nagyobbak.Nem tudom kihez forduljak, a gyerekorvos azt mondta, hogy nem lehet fogyóztatni egy ekkora gyereket.Laborban voltunk, TSH rendben, hetente 2X jár sportolni, emellett sokat sétál és 1-2 ovis sport foglalkozásra is jár hetente. 2.5 éves korában széklet ürítési problémái voltak, visszatartotta a székletét, közel 3 éves harc eredményeképpen (Gasztorenterológus, pszichológus, alternatív gyógymód) ez a probléma megszűnt. Amíg a széklet ürítési gondok fennálltak nem volt étvágya, válogatós volt, zöldséget egyáltalán nem eszik. Mióta a székelési probléma megszűnt, azaz közel 8 hónapja, szinte észrevétlenül ekkorára hízott. Az óvodában a "minta menza" program van, többnyire nem eszi meg az ételeket, gyümölcsöt, zöldséget pedig nem hajlandó, kivéve az almát, azt most már megeszi.Kenyeret, vajat szintén nem eszik. Akárhogy próbálok a kedvében járni, csak 5-6 féle ételt eszik.Kérem segítségét mit adjak neki enni, iletve. hány kalóriát kell elfogyasztania ahhoz, hogy csökkenjen a súlya. A családi genetika sajnos a túlsúlyosság felé mutat, bár van még 2 fiam is és egyikőjük sem túlsúlyos.Nem szeretném ha a kislányomat az iskolában kövérsége miatt csúfolnák, kiközösítenék, azonban egymagam nem merem fogyóztatni, mert nem értek hozzá, hogy az ő fejlődő szervezetének optimálisan mire és milyen formában van szüksége.Gyümölcsök közül még a banánt eszi meg, de az is hízlal és székrekedést okoz. A narancstól és más savanyú gyümölcsöktől öklendezik. A zöldségektől irtózik. Mi lesz így? Válaszát előre is köszönöm. Aggódó édesanya.

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza Gyermek, Kisgyerek témában

Kedves Anyuka!

Ebben az életkorban nehéz meghatározni az egyénre szabott energiaszükségletet, hiszen a becslés során az energiabevitel mellett a fejlődés, növekedés mértékét is figyelembe kell venni. Átlagos testtömeg lányoknál 6 éves korban 21-22 kg körül ideális, természetesen a magasságuk függvényében. Ennyi idős korban a becsült energiaszükséglet lányok esetében 6770 kJ/nap (azaz ~1612 kcal naponta) .

Sajnos jól érzi, a testtömegcsökkentés kislányoknál nem végezhető szakember felügyelete nélkül, ezért mindenféleképpen azt tanácsolom Önnek, hogy keressen fel a közelében egy dietetikus szakembert, aki részletesen kikérdezi, mit eszik, milyen fizikai aktivitást végez a lánya, és a pontos adatok függvényében összeállít egy csökkentett energiatartalmú étrendet. Emellett valószínúleg javasolni fogja (és én is azt teszem) , fokozzák a mozgást, legyenek sokat szabadban, játszon lányával olyan játékokat, amellyel jól kifáraszthatja.

Jól tette, hogy segítségért fordul, hiszen sok szülő a fejét a homokba dugja. Az elhízást meg kell akadályozni, hiszen nagyobb korára sok betegség ütheti fel a fejét, amelyek elkerülhetőek lennének.

Sok sikert és minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2016. március 09., 21:25; Megválaszolva: 2016. március 10., 19:38
Kérdések és válaszok: Fogyókúra, egészséges táplálkozás
Miért nem fogyok
insumed diéta
sportoláshoz táplálkozás
Magas koleszterin - fogamzásgátló
FOGYÓKURA XLS-MEDICAL
Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy az XLS-MEDICAL A LEIRTAK ALAPJÁN TÉNYLEG HATÁSOS A FOGYÓKURÁRA VAGY CSAK GYÓGYSZERIPARI FOGÁS? ...