Gennyes fog

Tisztelt Doktornő! Problémám a következő: pár évvel ezelőtt gyökérkezelték a jobb alsó 6-os és 7.es fogamat. A mellette levő 5-ös már nincs meg... A 6-osra kaptam egy koronát, mert már fog szinte nem volt, a hetes pedig be lett tömve. A tömött fogam mostanában elkezdett töredezni, így elmentem fogorvoshoz, aki készített egy röntgenfelvételt róla, és kiderült, hogy a korona és a tömött fog alatt egyaránt egy igen nagy gennyzacskó található (meg két apró tűmaradék, amivel gyökérkezeltek) . A doktor úr azt találja a legjobb megoldásnak, ha kihúzza mindkét fogamat, nehogy baj legyen. De mivel így egymás mellett három fog hiányozna, szinte elkerülhetetlen, hogy fogatlan legyek a jobb oldalon. Bölcsességfogamnak még csak csírája sincs, arra sem számíthatok: - (A fogbeültetést én sajnos nem tudom kifizetni. Esetleg Önnek lenne ötlete, hogy mi ilyenkor a teendő? Feltétlenül ki kell húzni a fogaimat, vagy várjam meg, míg tüneteim lesznek a gennyzacskó miatt? Elkésni sem szeretnék, nehogy az "esztétika" az egészségemre menjen, de fog nélkül sem szeretnék maradni... Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Éva válasza fogászat témában

Tisztelt Hölgyem!

Ha mindkét fog gyökércsúcsa körül gyulladásos folyamat játszódik le és a fogak koronai része is destruálódott, akkor valóban az eltávolításuk a legcélszerűbb. Nem érdemes halogatni, mert a fog eredetű, panaszokat nem okozó krónikus gyulladás más távoli szerveket is megbetegíthet (gócbetegség) . Átmenetileg részleges kivehető fogpótlást ajánlok, amely megakadályozza az alsó fogak elmozdulását, illetve a felső, szemben lévő őrlő fogak kiemelkedését az állcsontból. Talán később lehetősége nyílik fogbeültetésre is, ami a legjobb megoldás lenne fiatal korát tekintve.

Kérdés: 2011. február 08., 13:17; Megválaszolva: 2011. február 22., 08:53
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogszabályozás műtét előtt?
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt