Fogászati probléma

Tisztelt Hölgyem/Uram! Fogászati problémával szeretnék Önhöz fordulni. 25 éves fiatal nő vagyok, és úgy látszik az átlagosnál gyengébb fogsorral.. Ennek szeretnék a végére járni, az okát megtudni. Úgy gondolom a tüneteknek és a betegségeknek mindig van valamilyen okuk, amire visszavezethetőek. Tavaly húzták ki a bal felső bölcsességfogamat, mert sajnos az ínyen kívüli rész szinte majdnem teljesen "elkopott, elporladt", nem tudom igazából mi történt vele. A múlt héten eltávolították - szintén a szájsebészeten - a jobb felső bölcsességfogamat... ugyanilyen tünetekkel. Jobbnak láttam addig eltávolíttatni, amíg be nem gyullad. Már alig látszott valami a fogból az ínyen kívüli részen... és sajnos a jobb alsónak is letört már nemrégiben az egyik sarka... úgy gondolom ennek állhat valami a hátterében.. Mint írtam már az elején 25 éves, igényes nő vagyok, naponta kétszer mosom a fogaimat, használok szájvizet. Nem dohányzom, nem iszom cukros üditőket, cukros süteményeket ugyan szoktam fogyasztani, de mértékkel. Állandó jelleggel vizet iszom és naponta kétszer fogyasztok tejet. Vékony testalkatú vagyok, 170cm/52 kg, nem várok babát. A bölcsességfogaimon kívül még 3 fogam van, amit valószínűleg tömni kell az oldalsó részen, ezek a héten és a jövő héten lesznek kezelve. A kérdésem az lenne, hogy a fogmosáson és azon kívül, h olyan ételeket fogyasztok, amelyeknek magas a kalciumtartalma mit tehetnék még, hogy a fogaim egészségesebbek legyenek? Van valamilyen vitamin/gyógyszer, amely kifejezetten ilyen problémákon segíthet? Ha kalcium vitamin szedése ajánlott esetleg, Ön melyiket javasolná? Felmerült bennem a csontsűrűség 'ötlete'. Bár tudom fiatal vagyok, de lehet esetleg ez az oka, hogy a csontritkulás enyhébb változata miatt jelentkeznének ezek a problémák? Ha igen, hol/ milyen keretek között van lehetőség a csontsűrűség mérésére? TB keretei között van lehetőség ennek a vizsgálatnak az elvégézésére, akár beutalóval? Előre is nagyon szépen köszönöm és várom válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Éva válasza fogászat témában

Kedves Kérdező!

A kálciumhiány valóban vezethet a fogak romlásához, de ennek a szervezetben más tünetei is lennének. A túlzott kálciumbeviteltől a fogak sajnos nem lesznek ellenállóbbak. A csontsűrűség vizsgálatát megalapozott indokkal végzik, beutalót szakorvos (belgyógyász, sebész, ortopéd szakorvos, stb.) adhat, ez esetben a vizsgálat ingyenes.

A nem teljesen áttört, nehezen tisztítható bölcsességfogak gyakran gyorsabban szuvasodnak, ilyenkor indokolt eltávolításuk. Étkezés után a fogmosással várjon fél-egy órát, míg a szájüreg visszaállítja eredeti pH értékét. Az ön esetében javasolható a Sensodyne Repair&Protect fogrém használata, hetente néhány alkalommal pedig a Tooth Mousse nevű fogzománcvédő krém alkalmazása, melyről információkat nyerhet az internetről is.

Kérdés: 2012. augusztus 27., 16:02; Megválaszolva: 2012. augusztus 31., 15:24
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
kloroform a fogászatban
Tisztelt Doktor Úr! Egy letört, korábban már gyökérkezelt fogammal jártam a fogászaton, ahol kiszedték a régi tömést. A gyökércsatornát...
bal felső 6os gyulladt fog húzása
Tisztelt Doktor NŐ! Szeptember 17én kihuzták a bal felső 7esemet. Novemberben kezdődtek a panaszaim, arcüreggyulladásom lett. Ez folyamatosan fent...
Nem hosszú a várakozási idő?
Egy lyukas fognak nem hosszú idő 10 nap várakozás? Ugyanis annyira kaptam időpontot, és jeleztem a szándékom okát, hogy kihullott a tömés. Régen...
Mycoplasma pneumoniae IgA (IgG)
Tisztelt Doktornő! 2012.05.14.én a Fent leírt kérdést diagnosztizálták nálam. Előtte két hónappal huzattam ki két nagyon rossz állapotban...