bondronat a fogászatba

2010be mellrák után csont áttétem lett, ezért az onkologus bondronát csont felépítőt írt fel, amit azóta is szedek. Most junius 3.án a fogászaton kihúzak két fogamat, amit nem lett volna szabad, mert a bondronát megtámadta a fog helyét és épiti a csontott, ezért nem engedi a gyógyulást. A szájsebész az eggyik fog helyéröl le mütötte a kinott csontot de még igy se gyógyul. Mit tudok csinálni, mert a szájsebész azt mondta hogy sose gyógyul már meg.De így enni nem tudok rendesen, és elég fájdalmas. Az alsó ínybe van. válaszát előre is köszönöm Tamasián Lászlóné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Mogyorósi Richárd István válasza foghúzás után témában

Kedves Kérdező!

Sajnos a biszfoszfonátok felezési ideje, valamint szervezetből való kiürülése rendkívül hosszú idő, akár 10 év is lehet.

A kezelés megkezdése előtt fontos az alapos fogászati kivizsgálás, konzerrváló és protetikai fogászati kezelés, valamint a góctalanítás, tehát a meg nem menthető fogak és gyökerek eltávolítása.

A kezelés alatt csupán konzerváló fogászati kezelés lehetséges, minden olyan beavatkozás tilos, mely az állcsontot is érinti (pl. fogeltávolítás, műtétek stb.) .

Ha sebészi beavatkozásra lenne szükség, a biszfoszfonát kezelést fel kell függeszteni, majd ezt követően 3 hónap után, nagy körültekintéssel, antibiotikumos védelemben lehet a beavatkozást elvégezni.

Ha már megtörtént a baj, tüneti kezelés lehetséges:

Első és második stádium:

- célzott antibiotikum kezelés (amoxicillin/azithromycin)

- fájdalomcsillapítás

- helyi antiszeptikus kezelés, chlorhexidines szájöblögető használata

- az érintett csontfelszín fedése

Harmadik stádiumban, amikor konkrét csontpusztulás is van, az elpusztult csontrészt sebészileg kell eltávolítani.

Fontos továbbá a maximális szájhigiéne, szigorú dohányzási tilalom, kerülni kell a sós, fűszeres, irritáló ételeket és italokat.

Ezenkívül a rendszeres fogászati/szájsebészeti kontroll betartása is fontos.

Kérdés: 2012. augusztus 24., 13:04; Megválaszolva: 2012. augusztus 26., 10:23
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogszabályozás műtét előtt?
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt