Foghíd eltávolítás, fájdalommentes fogászat

Tisztelt doktornő/úr! 9 évvel ezelőtt a felső fogsorom felére foghíd került a szuvas fogak miatt és már ideje a cserének, mivel már a korona tövénél nem a legegészségesebbnek tűnik az alatta lévő fog. Az egyik fogam fölött sipolynyílás van, amin ritkán megduzzad, és folyadék távozik belőle. Gyermekkori rossz élményem miatt sajnos nagyon félek még a legapróbb fogászati beavatkozástól is. Tudom, hogy van éber altatásos és „rendes” altatásos fogászat is, de lehet, nem ismerek minden lehetséges alternatívát a fájdalommentességet illetően és ezzel kapcsolatban szeretném kérni az Ön segítségét. Mit javasolna ebben az esetben, milyen beavatkozást válasszak? Illetve, hogy azzal a foggal, ami a sipolynyílás alatt van, mi a teendő és, hogy a foghíd eltávolítása mennyire fájdalmas, milyen módszerrel távolítják el és Ön szerint ha megfelelően van ápolva a foghíd, akkor mennyi lehet az élettartama? Nekem 9 év volt mint írtam és érdekelne, hogy ez annak köszönhető esetleg, hogy nem megfelelően volt ápolva, vagy ennyi idő alatt már egyébként is cserére szorulna. Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Éva válasza híd eltávolítás témában

Kedves Kérdező!

A koronák, hidak cseréjét problémamentesség esetén is szoktuk ajánlani 8-10 évenként. A készítés után félévenként kellene ellenőrzésen részt venni. Az ön pótlása már mielőbbi eltávolítást igényel és csak ezután állapítható meg, hogy a beteg fog gyökérkezeléssel, vagy sebészeti beavatkozással kiegészítve megmenthető-e. A híd eltávolítását lehet érzéstelenítés mellett végezni, ilyenkor fúróval a korona falát átvágjuk, kissé meglazítjuk és utána távolítjuk el. Ez a művelet és a fogak előkészítése, ha a fog nincsen gyulladt állapotban, teljesen fájdalommentes. Ma már igénybe vehet altatást és éber szedációt is. Altatást inkább hosszú időtartamú, vagy sebészeti beavatkozás esetében ajánlják. Az éber szedáció kevésbé viseli meg a beteget, tudata éber, de ezt helyi érzéstelenítéssel is kiegészítik. Érdeklődjön több helyen a lehetőségekről és biztos vagyok benne, talál olyan fogorvost, akiben megbízik. Néhány alkalom után a betegek feloldódnak és nem szokott problémát okozni a beavatkozás.

Kérdés: 2012. április 23., 20:44; Megválaszolva: 2012. április 29., 18:40
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogszabályozás műtét előtt?
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt