• Dr. Varga Éva

    fogorvos

    530

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    fogorvos

    Bemutatkozás:    • 1991-ben végeztem a DEOEC Fogorvostudományi Karán.


    • Pályámat üzemi fogorvosként kezdtem Tégláson. 1994-ben tettem szakvizsgát fog- és szájbetegségekből.


    • 1996-ban a DEOEC Fogászati Klinikán (ma: Fogorvostudományi Kar) voltam tanársegéd.


    • 2001-től vállalkozó fogorvosként dolgozom Hajdúszováton.    A rendelő cime: Hajdúszovát, Hősök tere 13. tel.:+36 204806673

   • legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Az elhalt fog gócbetegséget okozhat a szervezetében. A gyulladás az állcsontra is átterjed és a keringéssel a nyirokcsomóig is eljut. Mostmár tényleg ne halogassa tovább a kezelést, keresse fel a szájsebészetet és távolíttassa el a betegséget okozó fogat.
    Kedves Kérdező! Ön már válaszolt is a kérdésére. A felsorolt folyadékok károsítják a zománcot, megbontják épségét. Az állanódó savas hatás miatt a fog képtelen visszaállítani a megbomlott egyensúlyt, nem tudja visszaépíteni az ásványi anyagokat. A plakk könnyen megtapad a fog felszínén, elszínezheti, fogkő és szuvasodás is kialakulhat. Rendszeres és alapos szájápolást igényelnek fogai. Mielőbb keresse fel fogorvosát és kérjen még idejében segítséget.
    Kedves Endre! A rtg.felvétel nem ad tájékoztatást az íny állapotáról, valamint a fogaknak a korona alatti megbetegedéséről. A bal oldalon egy elő nem tört bölcsességfog látható, amit biztosan említett fogorvosa. Jobb oldalon, a felső hátsó nagyőrlő fog gyökértömött, nem teljesen csúcsig érő, amit sokszor lehetetlen tökéletesen kivitelezni. Amennyiben ez a fog okozza a tüneteket, gyulladáscsökkentő gyógyszerrel lehet kezelni. Természetesen az ínygyulladás is vezethet fájdalomhoz, ez esetben keresse fel újra fogorvosát. Az nem derült ki a leveléből, hogy mikor készült a fogpótlás. A pótlás alatt használjon fogköztisztító kefét, hogy minél tisztábban tudja tartani ezt a területet.
    Kedves Kérdező! Nehéz tanácsot adni önnek, hiszen nagyon ügyel a szájhigiénére. A fogkefét érdemes két havonta lecserélni és fogmosás után használjon antibakteriális szájvizet. Az étkezések után a fogmosással várhat 20-30 percet, míg a szájüreg visszaállítja saját pH értékét és ne feledkezzen meg a nyelv tisztításáról sem. Az éjszakai fogszabályozót mindig alaposan öblítse le és pár percig helyezze tisztító folyadékba. Fogyasszon napközben sok folyadékot, mert szájszárazság is okozhat rossz leheletet. Ez esetben kipróbálhatja Biethene szájápoló családot. Amennyiben nem tapasztal változást, lehetséges, hogy egyéb tényezők is szerepet játszanak a kellemetlen tünet kialakulásásban. Légúti megbetegedés, krónikus arcüreggyulladás, cukorbetegség, reflux, vesebetegség is állhat a háttérben, ami belgyógyászati kivizsgálást igényel. Remélem, néhány változtatással megoldódik a problémája.
    Kedves Kérdező! A kísérletben a fogra egy filmrétg kerül, amely hidroxilapatithoz hasonló kristályokat tartalmaz. Megfelelő laboratóriumi körülmények között a kristályok és a fog közötti adhézió hét nap alatt játszódik le. Ennek a gyokorlatban való alkalmazása még várat magára. A fogszuvasodás gyógyítására használnak ózont a hazai rendelőkben, ami kellemesebbé teszi a kezelést.
    Kedves Kérdező! A sebgyógyulás során fehér lepedék észlelhető, ami természetes folyamat. Erős fájdalom esetén és, amennyiben gennyes váladékot tapasztal, akkor feltétlenül keresse fel újra a szájsebészetet.
    Kedves Kérdező! Egyetértek a véleményével, az őrlőfog belső gyökerének megfelelően tört át a gyulladás, ez okozza a gennyes váladék megjelenését. Javasolt a fogorvos mielőbbi felkeresése és a fog eltávolítása.
    Kedves Kérdező! A fogak akkor mutatnak elmozdulást, ha megváltozik a szomszédos, vagy szemben lévő foggal a kapcsolata. Ez lehet dőlés, oldalra vándorlás, vagy kissé kiemelkedhetnek a fogágyból is. Általában fogeltávolítás után következik be, amikor a kontaktpontok megbomlanak. Mielőbb keresse fel fogorvosát, hogy a további dőlést megakadályozhassák.
    Kedves Kérdező! A fogbél (pulpa) megnyílhat a mélyre terjedő szuvasságtól, de valóban megnyílhat kezelés közben is, amikor a szuvas részt nem lehet maradéktalanul eltávolítani, csak a fogbél érintésével. Kisebb vérzés esetében, megoldás lehet a fogbél lezárása pulpavédő anyaggal. Sokszor azonban el kell távolítani a fogbelet a gyógyulás érdekében. A fogorvosa tudja eldönteni, melyik a legjobb megoldás.
    Kedves Kérdező! Lehetséges, hogy a rágással van összefüggésben a panasza, ha mindkét oldalon jelentkezik az elváltozás. Feszült helyzetben sokan rágcsálják a szájüreg belső felszínét és a gyakori irritáció megvastagíthatja a nyálkahártyát. Természetesen kérje ki fogorvosa tanácsát.
    Kedves Kérdező! Nehéz döntést hozni az ön esetében, senki sem vállalja szívesen a felelősséget. Azonban egy gyulladt fog is okozhat szövődményeket és ezt jobb elkerülni. Az onkológusnak és a szájsebésznek kellene közösen megoldást találni, valószínűleg ezt a fogorvosa is elfogadja. Amennyiben a fogeltávolítás mellett döntenek, fontos az antibiotikumvédelem alkalmazása a beavatkozás előtt és után. A seb tisztítása után érdemes a sebszéleket varrattal zárni és klórhexidines öblögetést végezni. Esetleg a röntgenfelvétel alapján nem jött szóba a gyökérkezelés? Így elkerülhető lenne a fogeltávolítás.
    Kedves Leila! Igen, az antibiotikum szedése mellett lehet fádalomcsillapító gyógyszert használni, de erről mindig kérje ki orvosa tanácsát.
    Kedves Kérdező! Aphta és gombás fertőzés is állhat az elváltozás mögött. Kerülje a csípős ételeket, szénsavas üdítőket és az erős dörzsölés is irritációt okozhat, inkább puha, steril gézlappal tisztítsa a felületet. Azokat a bölcsesség fogakat, melyek visszatérő panaszt okoznak és előtörésük röntgenfelvétellel alátámasztott, sajnos el kell távolítani. A párjának mielőbbi kezelésre van szüksége. Fontos a fogkő eltávolítása, az ínygyulladás gyógyítása, a helyes szájhigiéne kialakaítása. Súlyos ínysorvadás esetén további kezelést igényel, melyet az egész fogazatról készített panoráma röntgenfelvétel előz meg.
    Kedves Kérdező! A tartós és gyakran jelentkező hideg okozhatja panaszait. Javaslom a fogorvosa felkeresését, ugyanis a gyakori irritáció eredményeként az egészséges fogbél elhalhat. Röntgenfelvétellel és vitalitás vizsgálattal ellenőrizni tudja fogait.
    Kedves Kérdező! A felvételt nem láttam, de feltételezhető, hogy a tartós irritáció miatt begyulladt a foga. Valószínűleg gyökérkezelésre lesz szüksége, amit több alkalommal végeznek. Próbáljon meg minél hamarabb időpontot kapni.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés