Dr. Varga Éva

Dr. Varga Éva

fogorvos
Bemutatkozás:
  • 1991-ben végeztem a DEOEC Fogorvostudományi Karán.
  • Pályámat üzemi fogorvosként kezdtem Tégláson. 1994-ben tettem szakvizsgát fog- és szájbetegségekből.
  • 1996-ban a DEOEC Fogászati Klinikán (ma: Fogorvostudományi Kar) voltam tanársegéd.
  • 2001-től vállalkozó fogorvosként dolgozom Hajdúszováton.

A rendelő cime: Hajdúszovát, Hősök tere 13. tel.:+36 204806673

Legutóbbi válaszai

Fog okozza?

Kedves Kérdező! Az elhalt fog gócbetegséget okozhat a szervezetében. A gyulladás az állcsontra is átterjed és a keringéssel a nyirokcsomóig is eljut. Mostmár tényleg ne halogassa tovább a kezelést, keresse fel a szájsebészetet és távolíttassa el a betegséget okozó fogat.

Mik ezek a fekete valamik a fogaimon?

Kedves Kérdező! Ön már válaszolt is a kérdésére. A felsorolt folyadékok károsítják a zománcot, megbontják épségét. Az állanódó savas hatás miatt a fog képtelen visszaállítani a megbomlott egyensúlyt, nem tudja visszaépíteni az ásványi anyagokat. A plakk könnyen megtapad a fog felszínén, elszínezheti, fogkő és szuvasodás is kialakulhat. Rendszeres és alapos szájápolást igényelnek fogai. Mielőbb keresse fel fogorvosát és kérjen még idejében segítséget.

Periodikusan visszatérő tompa fájdalom a jobb felső és jobb alsó fogaknál

Kedves Endre! A rtg.felvétel nem ad tájékoztatást az íny állapotáról, valamint a fogaknak a korona alatti megbetegedéséről. A bal oldalon egy elő nem tört bölcsességfog látható, amit biztosan említett fogorvosa. Jobb oldalon, a felső hátsó nagyőrlő fog gyökértömött, nem teljesen csúcsig érő, amit sokszor lehetetlen tökéletesen kivitelezni. Amennyiben ez a fog okozza a tüneteket, gyulladáscsökkentő gyógyszerrel lehet kezelni. Természetesen az ínygyulladás is vezethet fájdalomhoz, ez esetben keresse fel újra fogorvosát. Az nem, derült ki a leveléből, hogy mikor készült a fogpótlás. A pótlás alatt használjon fogköztisztító kefét, hogy minél tisztábban tudja tartani ezt a területet.

Mit tegyek kellemetlen szájszag ellen?

Kedves Kérdező! Nehéz tanácsot adni önnek, hiszen nagyon ügyel a szájhigiénére. A fogkefét érdemes két havonta lecserélni és fogmosás után használjon antibakteriális szájvizet. Az étkezések után a fogmosással várhat 20-30 percet, míg a szájüreg visszaállítja saját pH értékét és ne feledkezzen meg a nyelv tisztításáról sem. Az éjszakai fogszabályozót mindig alaposan öblítse le és pár percig helyezze tisztító folyadékba. Fogyasszon napközben sok folyadékot, mert szájszárazság is okozhat rossz leheletet. Ez esetben kipróbálhatja Biethene szájápoló családot. Amennyiben nem tapasztal változást, lehetséges, hogy egyéb tényezők is szerepet játszanak a kellemetlen tünet kialakulásásban. Légúti megbetegedés, krónikus arcüreggyulladás, cukorbetegség, reflux, vesebetegség is állhat a háttérben, ami belgyógyászati kivizsgálást igényel. Remélem, néhány változtatással megoldódik a problémája.

Szintetikus fogzománc

Kedves Kérdező! A kísérletben a fogra egy filmrétg kerül, amely hidroxilapatithoz hasonló kristályokat tartalmaz. Megfelelő laboratóriumi körülmények között a kristályok és a fog közötti adhézió hét nap alatt játszódik le. Ennek a gyokorlatban való alkalmazása még várat magára. A fogszuvasodás gyógyítására használnak ózont a hazai rendelőkben, ami kellemesebbé teszi a kezelést.