Vírusok
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a vírusok zárt térben, szobahőmérsékleten mennyi ideig életképesek, és így mennyire fertőzőképesek (tehát nem közvetlen cseppfertőzés, hanem légtérből történő belélegzés útján)? És a baktériumok ugyanilyen körülmények között hogy viselkednek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlette: Nóra
Legfrissebb cikkek a témában |
Dr. Rákóczi Éva válasza vírusfertőzés témában
Tisztelt Hölgyem!
A H5N1 vírus hosszabb ideig (akár 2 hétig is) képes túlélni 4 Celsius fok körüli hőmérsékleten – amely az átlagos háztartási hűtőszekrények hőmérsékletének felel meg, míg szobahőmérsékleten csak maximum 1 napig életképes. A vírus túlélésének kedvez az alacsony páratartalom és a sötétség is bizonyos felületeken, például üvegen és acélon. Ha azonban szimulált napfénynek tették ki, a vírus a legjobban talajon és csirkeürüléken élt túl. Ez utóbbi kettőn a kutatók becslése szerint a vírus akár két hónapig is képes lehet a túlélésre. Alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett a vírus azonban tovább maradt életképes az acél- és üvegfelületeken, mint a vírus terjesztéséért leggyakrabban felelős csirkeürüléken.
A baktériumok túlélési vizsgálati eredményei alapján a fekális streptococcusok borvízben 5, míg kútvízben 8 napig, a
pseudomonasok kútvízben 17, illetve ásványvizekben 22
napig voltak kimutathatók. A fekális eredetű Escherichia coli túlélése kútvízben 11 nap volt, három vizsgált borvízmintában pedig 7, 20, illetve 65 nap. Mindezek alapján a túlélések változóak.
