A méhlepényen átjutó vírusok...

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 18. hetes terhes vagyok és érdeklődni szeretnék, ha együtt nyaralok egy barátnőmmel, akiről nem tudják pontosan milyen vírusfertőzése van (állítólag Epstein-Barr vírus), lehet-e baja a magzatnak? Nézelődtem a neten és az EBV-vel kapcsolatban azt találtam, hogy nem jut át a méhlepényen. Viszont a citomegílovírus igen és sajnos az EBV-t és a CMV-t szinte lehetetlen elkülöníteni. A CMV viszont súlyosan károsíthatja a magzatot. Hogy lehet elkerülni az EBV fertőzést, ha közös a szállásunk? Kellemetlen ez a helyzet, mert nem szeretném megbántani a barátnőmet, hisz nélkülem is éppen elég baja van, de számomra most a baba egészsége a legfontosabb! Ami szintén érthető... A társaság, akivel utazunk egy kisgyerkőcöt is hoz, aki nemrég gyógyult meg - kanyarós volt. A fertőzőképessége ezzel 100%-osan elmúlt? Holnapután utazunk, kérem legyenszíves mielőbb válaszolni! Köszönettel és tisztelettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rákóczi Éva válasza a vírusfertőzés témában

Tisztelt Hölgyem! Az EBV nem jelent veszélyt a babára, de Önre veszélyes lehet. A CMV-t valóban nehéz elkülöníteni az EBV-től, de ez kevésbé gyakori látványos fertőzésként. A kanyaró gyógyulás után nem fertőz. AMi a legfontosabb, ne puszilgassa barátnőjét, és ne aludjon vele egy légtérben, mert cseppfertőzéssel terjedhet a vírus.

Kérdés: 2010. augusztus 06., 12:44; Megválaszolva: 2010. augusztus 07., 13:52
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Ajánlott-e számomra a covid elleni...
COVID: Íz- és szaglásvesztés...
Treponema teszt