Duzzadt nyirokcsomó

Tisztelt Doktor Nő! 2016.02.07-én (vasárnap) este észleltem egy duzzadt nyirokcsomót a jobb oldalon combtő - lágyék részen, mely a jelenlétét kivéve egyéb tünetet nem okoz (illetve néha nagyon enyhén fáj) . Lábamon gyulladás illetve észlelt sérülés nem volt, bár elmondtam a vizsgáló orvosoknak hogy néhány hete a lakásban él velünk egy cica is aki korábban kinti cica volt. Előfordulhat hogy a körmével meg sértett - megszúrt úgy hogy észre sem vettem. Fölkerestem a háziorvosomat aki a helyi sebészeti szakrendelésre utalt: BNO: I8990 "Tisztelt Kolléga! jobb oldali jókora babnyi ny.cs.tap. Tömött? excisió? ". A sebészeten az alábbi adatok kerültek a leletre: ST: has puha betap. nyom. érz. kóros resist. nem tap. A jobb ingu. régióban egy mogyorónyi subcut. terime. Nyom. érz., hyperaemia, fluct. nincs. Dg: Lymphadenitis reg. ingu. l.d. susp. --- Valamint kért egy hasi ultrahangot is ott pedig az alábbi leletet kaptam: "A jobb ingvinális régióban a tapintható rezisztenciának megfelelően, a bőrfelszíntől 1 cm-re egy 3, 3x2, 2 cm-es, éles kontúrú, echoszegény képlet ábrázolódik, mely hypervascularisatiot nem mutat, ny.csomónak megfelelhet. Ez alapján a sebészeten az alábbi adatok kerültek felvezetésre az ambuláns lapra: St: idem. Dg: Lymphadenitis reg. ingu. l.d. susp. Megállapított diagnózis: R5900 Körülírt nyirokcsomó megnagyobbodás. Javasolt: Phlogosam kenőcs használata. Kontroll: 1 hónap múlva. Készült továbbá egy héttel korábban (Megfázás és arcüreg gyulladás miatt - melyre semmilyen gyógyszert nem kaptam -) egy labor a következő eltérésekkel: Triglicerid 2, 61 mmol/l (0, 54-2, 30) Mono% 11, 4% (2, 0 - 8, 0) Mono 0, 99 G/l (0, 00-0, 70) Éretlen granulocyta IG abs 0, 04 G/l (0, 00 - 0, 03) TSH 4, 35 mU/L (0, 27-4, 20) Az ultrahangot készítő orvos véleménye szerint antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt kellene szednem azonban a sebész orvos csak a jelzett kenőcsöt ajánlotta. Véleményem szerint a duzzanat azóta nem nőtt. Sajnos az interneten számos leírásban szerepelnek hasonló tünetek limfómára is - melytől meglehetősen tartok. Kérem, amennyiben lehetséges írja le véleményét esetemmel kapcsolatban. Köszönöm segítségét!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza nyirokcsomó megnagyobbodás témában

Kedves Kérdező!

A hirtelen kialakult nyirokcsomó duzzanat inkább gyulladás mellett szól. Ezt szokta támogatni a fájdalom megléte is, mely szintén a fertőzéses eredetet támogatja. Első körben jól tette, hogy a lábon lévő sérülést, eltérést kizárta. A cica is jó gondolat, vannak olyan kórokozók, amelyek belőlük/róluk átkerülve okoznak nyirokcsomó duzzanatot emberen (pl toxoplasmosis) . Nem baj az sem, hogy megmutatták sebésznek. A beutalón szereplő exciziora, vagyis a nyirokcsomó kivételére utaló kérés, kérdés jelenleg nem aktuális. Jó hogy készült ultrahang is, ez sem szól kóros mellett. A daganatos nyirokcsomót az ultrahang eltérő szerkezetűnek látja. De itt rendben. A laborokban a mérsékelten emelkedett monocyta arány is fertőzés mellett szól (nem bakteriális) . Az adott kenőcs jó, csak tüneti gyulladáscsökkentő hatása van. Én sem biztos hogy adtam volna antibiotikumot, mert mire. De az sem hiba ha végül kap, lehet hamarabb elmúlasztja. Amit tennék még esetleg lehetne vérből szerológiaia vizsgálatot nézetni (háziorvosnál is szerintem) , különböző vírus vagy parazita fertőzésre, mert igen felmerülhet a cicáról átvitt kórokozó, ami megszokott, de az Ön szervezete még nem találkozott vele. Emellett kenegetheti az érintett területet, és ha 1-2 hét múlva nem javul, akkor valamilyen atipusos kórokozóra javasolt antibiotikumot megpróbálnék (pl doxycyclin) . És egy hónap múlva sebész kontroll. Mindez remélhetőleg csak nagyobb gondot nem okozó fertőzés lesz.

Kérdés: 2016. február 13., 20:38 ;Megválaszolva: 2016. február 14., 08:34
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás-nyirokcsomó
Tisztelt Doktor úr! Másfél hónapja kaptam az első Gardasil9 oltást a bal felkaromba, pár nap múlva megduzzadt az egyik bal oldali hónalji...
nyirokcsomó
Tisztelt Doktor Nő! 27 éves nő vagyok. Február elején borzasztóan elkezdett fájni a nyakam jobb oldala. Olyannyira, hogy fájdalomcsillapítót...
Nyirokcsomó gyulladás?
1 hete kb, hogy kiütések jelentek meg rajtam. Különböző méretű hol nagyobb hol kisebb szúnyogcsípéshez hasonló kiütések. Eleinte azt hittem...
NYAKI UH
TISZTELT DOKTOR NŐ.NYAKI UH VIZSGÁLATON VOLTAM, ÉS SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI MIT JELENT A KÖVETKEZŐ: Mko.-on submandibularisan mérs.megnagyobbodott...
Covid19 védettség