Clostridium fertözés terhesség alatt

Tisztelt Doktor Úr! 21 hetesen zinnat kúrát kaptam arcüreggyulladasra.Rá egy hétre nyálkas lett a székletem és gyakrabban nyálka (néha véres) ürült magában.Ekkor tenyesztették ki a clostridium diff. A és B toxint is.Ekkor 9 napig vancomicynt (napi 1000 mg) és 2x1 normixot kaptam. A panasz elmúlt.Széklettenyesztés negativ lett mindenre. Majd 1 hétre a negativ eredményre annyi panaszom lett h a hasam nagyon morog, ha eszek vagy iszok vmit..meg éjjel is.Széklet eddig normális.Nagyon gázos vagyok ami távozik is..igy panaszt nem okoz.Progastrot szedem folyamatosan meg mellé lactivot de lehet protexinre váltok. Amikor visszamentem az ellenőrzésre s elmondtam a hasmorgós tünetemet a doki ujra adott vancomicynt és normixot 6 napig.De tenyésztést nem csinált.Nem kellett volna? Biztos, hogy ez már a kiújulas? Nem lehet, hogy ártok azzal ha beszedem és nincs is fertözés kiújulva s a jó bacikat is kiirtom és akkor majd tényleg megerősódik a clostridium.Kismamaként nagyon aggódok emiatt. Milyen probiotikum a leghatásosabb ilyenkor? A progastro mellé szedhetek még vmit? Azt lehet túl adagolni? Köszönettel: egy aggódó kismama (jelenleg 24 hetes)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza Clostridium difficile témában

Tisztelt Kérdező!

A jelenlegi szakmai szabályok szerint, a Clostridium difficile gyógyulását követően nem kell széklet vizsgálatot nézni, tekintettel, hogy a kórokozó benne maradhat a bélrendszerben úgyis, hogy már nem okoz hasmenést. A betegség kiújulása sajnos nem elképzelhetetlen, de ilyenkor sem kell székletet küldeni mikrobiológiai vizsgálatra, ha egyértelmű a diagnózis. Kezelni a betegséget csak akkor kell, ha ténylegesen hasmenéssel társul, tehát jelenleg nem indokolt. A különböző probiotikumoknak sajnos nincsen bizonyított hatása ebben a betegségben.

Azt nem gondolnám, hogy ha valamikor ténylegesen kezelést igényelne, akkor a vancomycin csak a bélben lévő jó baktériumokra hatna és a Clostridiumra nem, efelől megnyugodhat.

Tisztelettel:

Kérdés: 2015. október 15., 09:57; Megválaszolva: 2015. október 18., 16:39
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid vakcináció
Echinacea cseppek és Pfizer oltás
Mikor képződnek antitestek?
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
Két oltás egymás után