Clostridium

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy kisfiam 4 évesen AB szedését követően clostridium fertőzést kapott, de mivel ez rögtön nem derült ki, rotás gyerekek közé tettek bennünket. Tehát erre a fertőzésre jött rá a rota. Igazából így együtt nem kaptunk kezelést magától gyógyult. Óvakodunk most már az AB szedéstől. Kérdésem az lenne, hogy lehet ha esetleg szükség lenne rá, hogy kapjon nem lenne baja tőle? /Augmentin származékot kapott/Felnőttek esetében hallottam, hogy aki átesett ilyen fertőzésen Klion tablettát kap az Ab mellé, gyerekeknél is lehet ezt alkalmazni? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza Clostridium difficile témában

Tisztelt Kérdező!

A pozitív Clostridium difficile leletet mindig körültekintéssel kell értékelni gyermekkorban. Ez a baktérium egészséges emberek bélflórájában is benne lehet és még akkor sem feltétlenül okoz hasmenést ha ez a törzs toxint is termel. Gyermekeknél egyéb fertőző ok mindig kizárandó. Alapbetegséggel nem rendelkező gyermek legtöbbször kezelés nélkül is meg tudnak gyógyulni. Ugyanakkor a C. difficile okozta hasmenés ki is újulhat, de ez akkor is meg történhet ha kapott rá kezelést a beteg. Hajlamosító tényező lehet persze a megelőző antibakteriális kezelés, ugyanakkor ha tényleg indokolt az antibiotikum adása, akkor nem lehet ennek akadálya a C. difficilétől való félelem. Tünetmentes egyének kezelése (lelet kezelése) szükségtelen.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. november 10., 12:36; Megválaszolva: 2017. november 13., 21:33
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
STD lelet értelmezése/kérdések
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt