Clostridium

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám kórházi műtét utáni zinnat (2doboz) kezelést követően nagy mértékű hasmenést kapott. Székletvizsgálat kimutatta a clostridiumot (AB toxin negatív) . kapott rá Vancomicint, 14 napig szedte, de nem használt. Ezt követően a házidr azt ajánlotta (amit a László kórházban dolgozó ismerős is megerősített) , hogy más gyógyszerrel kéne kezelni s a területileg illetékes kórházba utalta. Ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ismét Vancomicinnel fogják kezelni, mert több hónapos (!) kezelés kell, hogy elmúljon... Kérdésem, hogy szabad-e a Vancomicin-t több hónapig adni egy idős beteg embernek, esetleg érdemes lenne-e hazahozni a kórházból és otthon kezelni más gyógyszerrel, amit a háziorvos vagy szakorvos tudna felírni? Köszönettel Kinga

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza Clostridium difficile témában

Tisztelt Kérdező!

A Clostridium difficile okozta hasmenést sajnos gyakran nehéz kezelni, a szóba jöhető gyógyszerek száma csekély. Amennyiben a betegséget visszaesésnek értékelik, akkor szóba jöhet az ismételt kezelés vancomycinnel. Vannak olyan ajánlások, amik elnyújtott adagolást javasolnak, fokozatosan csökkentve az adagot. A szájon keresztül beadott vancomycin nem szívódik fel, így ilyen jellegű mellékhatásra nem kell számítani. Amennyiben az alkalmazott terápia mellett nem lesz javulás, akkor kellene továb lépni.

Ugyanakkor az A+B toxin negatív mikrobiológiai eredmény nem támasztja alá a C. difficile fertőzést, mert csak a toxintermelő baktérium okoz betegséget.

Kérdés: 2019. június 13., 15:57; Megválaszolva: 2019. június 25., 21:54
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció
Covid oltás
Astra zeneca oltás