Clostridium

Tisztelt Doktor Úr! Kórházban dolgozom jópár éve. A gyermekem nemrégiben clostridium fertőzésen esett át, AB szedését követően, 4 éves.Lehetséges, hogy esetleg én lehetek hordozó, nincs semmilyen tünetem, és én vihettem haza? Esetleg csináltassak én széklettenyésztést? Dolgozhatom akkor továbbra is a munkahelyemen? Epeköveim vannak, megmerjem így operáltatni laparoskóposan?

Dr. Pék Tamás válasza Clostridium difficile témában

Tisztelt Kérdező!

A gyermekek akár kétharmada is hordozhatja a ezt a baktériumot, azaz ki lehet mutatni a székletből, de betegséget általában nem szokott okozni, csak valamilyen hajlamosító tényező egyidejű fennállása esetén (pl. antibiotikum szedése, kórházi tartózkodás) . Sokkal valószínűbb, hogy gyermeke nem Öntől kapta a betegséget, bár teljes biztonsággal kizárni nem lehet.

A szakmai ajánlások szerint tünetmentes egyének szűrő jellegű széklet vizsgálata ellenjavallt, még akkor sem kellene Önt kezelni, ha a székletéből esetleg toxintermelő Clostridium difficilét mutatnának ki, így nem javaslom, hogy széklettenyésztést csináltasson. Természetesen dolgozhat a munkahelyén a továbbiakban, valamint ez nem képezheti akadályát egy laparoscopos műtétnek.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. május 06., 07:41; Megválaszolva: 2017. május 07., 23:05
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Clostridium difficile
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 21 hónapos. Miután betöltötte az 1 évet, Verotixin termelő E. Coli fertőzést mutatták ki nála széklettenyésztés...
Clostridium
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám kórházi műtét utáni zinnat (2doboz) kezelést követően nagy mértékű hasmenést kapott. Székletvizsgálat...
chlostridium
Tisztelt Doktornő! /Doktor Úr! 75 éves édesapám tavaly több hónapot töltött kórházban/szanatóriumban infarktus, tüdőgyulladás miatt, végül...
Clostridium
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy kisfiam 4 évesen AB szedését követően clostridium fertőzést kapott, de mivel ez rögtön nem derült...
Clostridium
Tisztelt Doktor Úr! Kislányunknak, 3éves, márciusban Ab szedést követően volt Clostridium difficile fertőzése, kezelést nem kapott, gyógyult. Azt...