• Clostridium difficile

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 21 hónapos. Miután betöltötte az 1 évet, Verotixin termelő E. Coli fertőzést mutatták ki nála széklettenyésztés során, azonban még előtte megkezelték Summamed-del. Tünetei napi többszöri véres, nyákos széklet, erős puffadás, melyek egyre erősödtek. Vashiányos anémiát állapították meg a vérvétel során. Decemberben kolonoszkópia és gasztroszkópia során a vastagbélben allergiás colitist találtak. Tej-tojás-szója, majd kiegészítve hús mentes diétát tartottunk. A tünetek javultak ugyan, de megmaradtak. Januárban újabb székleteredményből, Clostridium difficile tenyésztett ki antigén pozitív, toxin negatív. Klion kúra 8.napjától a tünetek megszűntek. Teljes ételallergia teszt vérből nézve negatív eredményt mutatott. Folyamatos visszaterhelés után (csak a tejtermékek nem kerültek vissza az étrendjébe) székletvér negatív eredményekkel májusig tünetmentes volt. Akkor újra kezdődött a székleteltérés, a puffadás. Visszatértünk a tej-tojás - szója mentes diétához. Vankomycin kúra alatt az addigi napi 1-2 széklet napi átlag 5-re nőtt, a vér, véres nyák mennyisége drasztikusan emelkedett. Azt mondták, szedjük végig, holott a gyermekemnél állapotromlást tapasztaltam. A kúra másnspjától ismét tej-tojás-szója-hús mentes diétát tartunk, mellette Linex baby-t adok neki. A hemoglobin értéke 109-ről 89-re esett, ismét vashiányos. Eleinte napi 2-3, most már 4.napja napi 1 széklete van. Mindegyikben látható az eltérés, de már nem megy a hasa. Az újabb székleteredményt e hét végén kapjuk meg. A kórházi kezelőorvosa újabb endoszkópiát javasol. Szeretném kikérni a véleményét, Ön mit javasol, hogyan gyógyulhatna meg a kislányom? Szükséges-e diétáztatnom ilyen szinten? Kiújulhat-e újabb tünetmentes időszak után ez a betegség a kezelések után? Mennyi idő és mi kell ahhoz, hogy teljesen meggyógyuljon? Válaszát előre is köszönöm! D. Nikoletta

        Dr. Pék Tamás válasza a Clostridium difficile témában

        Tisztelt Kérdező! A Clostridium difficile kóroki szerepe ebben a betegségben eléggé megkérdőjelezhető. Egyrészt a mikrobiológiai lelet (antigén pozitív, toxin negatív) nem támasztja alá a feltételezett diagnózist, hiszen betegséget csak a toxin termelő Clostridium difficile tud okozni. Másfelől inkább az szokott lenni, hogy a metronidazol (Klion) szokott hatástalan lenni és a vancomycin hatásos. Harmadrészt ez a betegség egy éves kor körül extrém ritkán okoz betegséget és ha igen, akkor mindig valamilyen hajlamosító tényező áll a háttérben. Sajnos valamilyen gasztroenterológiai alapbetegség a valószínűbb és antibiotkumoktól kevésbé lenne várható állapot javulás, így az endoszkópia szükségesnek tűnik. Tisztelettel:


        Kérdés: 2019. június 17., 22:13; Megválaszolva: 2019. június 25., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: