Így fetőzhet-e a condyloma?

Üdvözlöm! Több mint egy éve kiderült, hogy condylomám van, az akkori páromtól kaphattam el, ő nem tudodd róla, hogy van. Condyline oldattal kezeltem jó sokáig mire elmúlt az a 4-5 szemölcs ami volt. Jelenleg tünetmentes vagyok, de tudom, hogy bármikor visszajöhetnek a szemölcsök. A kérdéseim a következőek lennének: Ha nagyon makacsul visszatérnek a szemölcsök mit lehet tenni ellenük? Lézerrel nem szivesen szedetném le, mert azt olvastam, hogy hiábavaló, legtöbbször úgyis előjönnek megint. Egyáltalán hogy kaphattam el, mikor kaptam HPV elleni védőoltást, ami tudtommal az alacsony rizikófaktorú fajok ellen véd. Ha tünetmentes vagyok, és óvszerrel védekezünk akkor is átadhatom a betegséget, vagy így nem? Csak a szemölcs fertőz, vagy a nemi érintkezés alapból? Nagyon köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza condyloma témában

Kedves Kérdező! A jelenleg ismert 128 HPV fajtából több törzs okozhat condylóma bőrképleteket, de ez nem fertőz közvetlenül tovább. Nem valós az sem, hogy az védőoltás alacsony rizikófaltorra véd. A négy törzs elleni védőoltás is csak a két leggyakoribb méhnyakkárosító és a két leggyakoribb condylómát okozó tö9rzs ellen véd. Némi keresztvédelem adódik ugyan egyéb törzsekre is. Tehát: Ha elmúltak a képletek, lehet hogy többé soha nem jelentkeznek, vagy más törzsbeli esetleges új fertőzés lévén lehet. Képlet mentessen Ön már nem fertőz tovább. Amúgy az óvszer nagy eséllyel védi bármilyen újabb fertőzéstől.

Kérdés: 2015. augusztus 22., 12:19; Megválaszolva: 2015. augusztus 22., 12:49
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás és allergiáról
Lidocain-érzékenység és...
Szerológiai eredmény
Influenza oltás
Lehet poszt-COVID?