Clostridium difficile, az étrend segíthet?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Február elején megfáztam, majd a rá következő héttől ment a hasam. Antibiotikumot nem szedtem. Még kb. 6 hétig ment a hasam, hol jobban, hol kevésbé. A székletem narancssárgás színű, bűzös volt, illetve fel voltam puffadva. Végig diétáztam (főtt krumpli, reszelt alma, nyákleves, stb.) A háziorvosom gasztroenterológushoz küldött, ahol széklettenyésztésből megállapították, hogy clostridium difficile fertőzésem van (antigén és toxin egyaránt pozitív) . 2 hétig szedtem szájon át Vancomycint (napi 1000mg) , majd 1 hétig Supplynt (500 mg napi 3x1) . Az ezt követően elvégzett székletvizsgálat negatív eredményt mutatott antigén és toxin tekintetében is, azonban a hasam amióta abbahagytam a Supplyn szedését folyamatosan megy, a színe és a szaga ugyanolyan. A haspuffadás szintén nem múlt el. Próbáltam szedni probiotikumot, először Protexin Florea IBS-t 1 hétig, de nem vált be, puffadtam tőle és a hasmenést sem csillapította, majd Protexin Balance-t, amitől nagyon sok savam lett, így abba kellett hagynom 1 nap után. Jelenleg ProGastro 825-öt szedek pár napja a gasztroenterológusom javaslatára. A hasmenésem továbbra sem múlt el. Normális, hogy negatív lelet után is megy a hasam, és hogy a színe és a szaga nem változott? Amennyiben igen, akkor mennyi idő, amíg a bélflóra helyreáll? Hány alkalommal, milyen időközönként kell megismételni a clostridium difficile tesztelést ahhoz, hogy 100%-ig biztos legyen a negatív eredmény? Milyen étrendet kövessek? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza clostridium difficile témában

Tisztelt Kérdező!

A C. difficile okozta hasmenés kiújulása sajnos nem ritka. Ha igazoltan átesett már egy fertőzésen, és gyógyult, akkor nem kell széklet vizsgálatot végezni, mert kezelni akkor sem kell, ha esetleg a toxin kimutatható a székletből. Ugyanakkor a negatív székleteredmény sem zárja ki a fertőzés kiújúlását, mert pl. a toxin viszonylag gyorsan elbomlik, és így álnegatív eredményhez juthatunk. A klinikai tünetek az irányadóak. Sajnos nincs olyan gyógyszer jelenleg, amit követően 100%, hogy negatívvá válna az eredmény.

Alapvetően diétázni nem kell, a tünetek spontán javulására is lehet időnként számítani.

Tisztelettel:

Kérdés: 2014. május 12., 11:40; Megválaszolva: 2014. május 22., 21:53
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció
Covid oltás
Astra zeneca oltás