Clostridium difficile (A-pozitiv, B-pozitiv)

Jo napot kivanok, Edesanyam 81 eves, januar kozepen a korhazba kerult, sulyos hasmenessel (napi 10-12 szeklet, nagyon buzos, sargas es zoldes szinu) , altalanos rosszul lettel. Megallapitottak, hogy Clostridium difficile bacterium van a szekletben.21napos Metronidazol (2x500mg) es Normix (3x2) kezelest kapott. A 21 nap mult het, penteken jart le, 3 nap utan, ismet sulyos hasmenes, hidegrazas, fej es hasfajas, hanyinger jelentkezett, igy ujbol a korhazba kerult.Szekletvizsgalattal kimutattak, hogy a bacterium visszatert: A pozitiv, B pozitiv. Most Vancomicyn infuziot kap.Napi 8-10 szeklet van megint. A kerdesem az lenne, hogy mit lehet tenni ebben az esetben? Az orvos azt mondta, hogy ezutan mar mas kezeles nem letezik. Mit tegyunk, ha nem all meg a hasmenes, vagy a kezeles utan, ujra visszater? Nagyon aggodom, mivel 81 eves, le is van gyengulve, es ezert kerem az Onok segitseget, hogy mit tehetunk? Mit szabad, es mit nem szabad, hogy egyen? Erre sem adnak konkret valaszt. Meg annyit szeretnek mondani, hogy Erdelybol, Marosvasarhelyrol irok.Varom az Onok segitseget, barmilyen injekciot, vitamint, erositot, mi Magyarorszagrol be tudjuk szerezni. Annak remenyeben, hogy tanacsot kapok, nagyon koszonom, Tisztelettel, S.Gy.

Dr. Pék Tamás válasza clostridium difficile témában

Tisztelt Kérdező!

A Clostridium difficile kezelésében Magyarországon is ez a két szer (metronidazole, vancomycin) áll leginkább rendelkezésre. A kettő között az egyik különbség, hogy a metronidazole-t patikában is be lehet szerezni, míg a vancomycin csak kórházak számára elérhető. Általában a vancomycin szájon keresztül adva hatásos azokban az esetekben is, amikor a metronidazole már nem.

Vancomycin esetén is legalább 14 napig kell a kezelést folytatni.

A Clostridum difficile okozta hasmenés kiújulása sajnos eléggé gyakori, a tünetmentesség ideje is változó. A kórokozó akkor tud túlszaporodni a bélben, ha a normál bélflóra csökken illetve elpusztul, ezért bizonyos esetekben a probiotikumoknak jó hatása lehet. Diétát tartani nem szükséges, hasfogók adása viszont ellenjavallt.

Újabban a terápia rezisztens esetekben a széklet transzplantációval próbálják a bélflórát helyreállítani.

Tisztelettel:

Kérdés: 2014. február 13., 10:45 ;Megválaszolva: 2014. február 16., 15:15
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Clostridium difficile
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 21 hónapos. Miután betöltötte az 1 évet, Verotixin termelő E. Coli fertőzést mutatták ki nála széklettenyésztés...
Clostridium
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám kórházi műtét utáni zinnat (2doboz) kezelést követően nagy mértékű hasmenést kapott. Székletvizsgálat...
chlostridium
Tisztelt Doktornő! /Doktor Úr! 75 éves édesapám tavaly több hónapot töltött kórházban/szanatóriumban infarktus, tüdőgyulladás miatt, végül...
Clostridium
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy kisfiam 4 évesen AB szedését követően clostridium fertőzést kapott, de mivel ez rögtön nem derült...
Clostridium
Tisztelt Doktor Úr! Kislányunknak, 3éves, márciusban Ab szedést követően volt Clostridium difficile fertőzése, kezelést nem kapott, gyógyult. Azt...