natív koponya MR lelet értékelése

Tisztelt Doktornő! Gyermekkorom óta fejfájós vagyok. 4 éve szakorvosi vizsgálatot kértem, diagnózis: migrén. Akkor is csináltak kopony MR-t, eredmény: Bal oldalon a corona radiataban egy apró jelgazdag góc, feltehetőleg klinikai jelentőség nélkül. Most szinte minden nap fáj a fejem, ezért magán úton ismét elmentem koponya MR-re (nem kontrasztos) . A lelet: "A középvonal megtartott. A külső és belső liquoterek átlagos tágasságúak. A supratentoralis kamrarendszer aszimmetrikus, a baloldali kamraszarvak gracilisabbak. Bal oldalon a periventricularis fehérállományban parietalisan 5 mm-es, frontalisan néhány 1 mm-es, a vertexen a kamrarendszer tetejének síkja fölött további 1-2 mm-es FLAIR szekvenciában jelgazdag góc különül el. Egyéb kóros körülírt jelintenzitás eltérés a koponyában nem különül el. A kisagy-híd szöglet szabad. A cranial vertebralis átmenet ép. A melléküregek, mastoidalis sejtrendszer légtartó. Agytörzsben kóros képlet nem látszik. Ép sella, benne homogén hypophysis különül el. Vélemény: chronicus vascularis encephalopathia jelei kifejezetten bal féltekei túlsúllyal." Egyéb: 161 cm magas, 49 kg vagyok (53-55 kg szoktam lenni) . Kissé alacsony a vérnyomásom (110/65) . Nem iszom, nem dohányzom, ritkán picike kávét iszom. Néha zsibbadást érzek jobb oldali kéz és lábujjaimban, időnként szédülök és látászavaraim vannak (homályosság) . Normál testsúlyomra nem tudok visszahízni + hajhullás. Kérdéseim: - pontosan mit jelent a lelet, mennyire súlyos a dolog? - nem túl korai 41 évesen agyérbetegség? - visszafordítható-e a dolog, ezek a gócok károsítják-e az agyat? Mire számíthatok (demencia, érelzáródás, embólia)? Kezelése, megelőzés? - mitől "romolhatott" 4 év alatt az állapot? (2 éve szültem, illetve a terhesség után inzulinrezisztens lettem, ami most derült ki) - kiválthatta-e tartós stressz (éjszakázás a babával, építkezés, stb)? - ha szeretnék még egy babát, mekkora a kockázat, hogy rosszabbodik, milyen következményekkel számolhatok? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza koponya MR témában

tisztelt Éderlődő!

- de igen, 41 évesen korai még az agyérbetegség.

- a leírt góc MR-jeldenzitás eltérés az agy fehérállományában. Nem egy parazíta, hogy károsíthatja az agyat, hanem az agy fehérállományának károsodásának a jele, azaz nem okot, hanem a következményt írták le az Mr-en. Értelemszerűen a góc nem károsítja az agyat, hanem egy az agyat károsító betegség (talán apróér-elzáródás) MR-el látható tünete (klinikai tünetei pedig a szédülés és látászavar) . Hogy mire számíthat, azt látatlanaban nem lehet megjósolni, de egy biztos- ha Ön betarja a neurológusa javaslatait, akkor biztos hogy nem fog romlani a betegsége.

- nem biztos, hogy az az állapota romlott. Az MR nem Isten megnyilatkozása, ember leletezi, más a felbontóképessége egy-egy Mr-nek, és másképpen lát egy-egy leletező radiológus. Nem biztos, hogy az első vizsgála közben kevesebb demyelinisatios góca volt, csak az első MR vagy nem látta, vagy nem írták le. MINDIG A KLINIKAI TÜNETEK A LÉNYEGESEK, ÉS SOHA SEM A MR/CT LELET! -

- a neurológiai szakma nem tartja az agyérbetegség rizikófaktorának a streszt. Minden nő szül babát, és felkel hozzá éjszaka, és sokan építheznek. És vannak az életben komolyabb bajok is (pl ha meghal a gyermek, egy társ, munkahely -és társ elvesztése) - az ön által felsoroltak örömtelie események akkor is, ha sok stresszel járnak.

- a gyermekszülés nem rizikofaktor-sőt, a terhesség megfiatalítja a nőt. Viszont a terhesség kiprovokálhat magas vérnyomást, cukorbetegséget- ezel rizikófaktorok.

Én mégis arra bíztatnám, hogy éljenb örömtelien, vállaljon be mindent- és kövesse bizalommal neurológusa tanácsait. És maradjon sokáig még egészséges!

Kérdés: 2015. október 19., 21:05; Megválaszolva: 2015. október 25., 19:16
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
MR lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő/Úr! Férjem néhány hónapja jobb oldali homloktájéki fájdalomra/zsibbadásra panaszkodik (szem felett) . Járt többször...
Érdeklődés
Tisztelt Weborvos! Fejfájás miatt jártam neurologiai szakrendelésen. Mr vizsgálatot kértek aminek a következő lett az eredménye. Sagittalis sikú...
MRI lelet értékelése
Tisztelt Olvasó! Magán úton voltam MRI vizsgálaton mert 2008 óta küzdök fejfájással havi 1-2 alkalommal menses idején. A következő diagnózist...
Gyermek MR vizsgálat eredmény
Tisztelt Doktor Nő! Keresztlányom 9 éves. 2 hónapon keresztül állandó fejfájással küszködött, éjjel-nappal nagyon fájt a feje. Több orvosnál...