Hypothyreosis - terhesség

 

Tisztelt Doktornő!

31 hetes kismama vagyok. Hashimoto thyreoditis miatt pajzsmirigy pótlásban részesülök. Az endocrinológus doktornőm több mint egy hónapig nem lesz elérhető, ezért fordulok Önhöz. Jelenleg 75 ug-ot szedek, ezt az adagot a terhesség alatt folyamatosan emelve értük el. A doktornő hangsúlyozta, hogy a normál tartomány felső harmadában kell lennie az értéknek. Kb. 3-4 hónapja még 18 körüli volt az FT4, de a legutóbbi és az azelőtti mérésen is csak 14. A TSH 0, 5. Nem értem, hogy ha emeljük az adagot akkor miért nem nő az FT4-em. Ilyenkor már a magzatnak is kellene termelnie hormont, nem? Félek,  nehogy gondot okozzon a kisbabámnak, hogy ilyen alacsony az FT4.

Köszönettel várom válaszát!    

 

í

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirgy témában

Tisztelt kérdező!

A TSH -ja megfelelő és az fT4 sem alacsony. (Bár nem írt normál tartományt, úgyhogy erre csak tippelni tudok. Gondolom pmol/l-ben van megadva) A terhesség alatt a mamákban több a folyadék, ezért a "hígulás" miatt előfordul, hogy az fT4 alacsonyabb (de normál tartományon belüli). A TSH méréssel viszont jól követhető a pm. hormon ellátottság. Önnél ez rendben van, így az adagolás megfelelőnek tűnik.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. március 15., 19:55; Megválaszolva: 2010. március 15., 19:55
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy