Pajzsmirigy

Tisztelt Dr Nő!

Pajzsmirigy problémmmal kapcsolatban fordulok önhöz. 41 éves nő vagyok.2évvel ezelőtti CT vizsgálat eredményemnél kimutattak "A jobb pajzsmirigy lebenyének dorsalis kontúrjából dorsal felé egészen a csigolya ventralis kontúrjáig húzódó, kb 2*1, 5 cm legnagyobb átmérőjű, éles kontúrú diszkréten inhimogén göb ábrázolódik".TSH jó volt semm kezelést nem kaptam. 1 év alatt 14 kg- ot híztam. Ha eszem, ha nem megállíthatatlanúl hízom, pedig a munkám rengeteg mozgással, gyaloglással jár. 2010. 01. 07.-ei vérképem eredményei: koleszterinem egy picit magasabb a TSH 1, 4064, a többi eredményem rendben. 2010. 01. 07. Nyak UH eredményem: A jobb lebeny 45*15*14 mm. A bal lebeny 43*12*14mm. A jobb lebenyben caudalisan 23*15*14mm felritkulást is tartalmazó göb látható. A bal lebenyben szintén caudalisan 17*12*10mm szintén felritkulásokat tartalmazó göb látható. A bal lebeny cranialis kétharmada normális. A jobb lebenyben a cranialis egyharmadban egy db 5mm göb illetve egy db 5mm cysta látható. Mindkét submandibularis mirigy normális. Megnagyobbodott nyirokcsomó a nyakon nem mutatható ki.

Szerteném tudni, hogy a továbbiakban ajánlott e  további vizsgálat?   Van e szüksék bármilyen kezelésre a göbök és cyszta növekedésének, szaporodásának megállítására. Veszélyei? Okozhatja e az elhízásomat ezek a problémák? Mit tehetek ellene? Étrend, életmód váltosztatás......Regulon fogamzás gátlót szedek több éve, problémát nem okoz, szedhető e tovább is a pajzsmirigy problémám miatt.

Köszönettel: Judit68

Dr. Csuth Ágnes válasza pajzsmirgy témában

Tisztelt kérdező!

A göbök nagyok, ezért követésük, további vizsgálatuk szükséges, ezen eredményektől függ az, hogy műtétre lesz-e szükség. E miatt endokrinológiai szakrendelést keressen fel. Itt a hízás egyéb okait is tudják vizsgálni, valamint a TSH-n kívül fT4 mérést is indikálhatnak. A kezelés természetesen az itt kapott leleletektől függ.

Kérdés: 2010. január 12., 20:28; Megválaszolva: 2010. január 12., 20:28
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Hypothyreosis - terhesség
  Tisztelt Doktornő! 31 hetes kismama vagyok. Hashimoto thyreoditis miatt pajzsmirigy pótlásban részesülök. Az endocrinológus doktornőm...
pajzsmirigy alulműködés vs. sport...
Tisztelt Doktornő! 22éves vagyok. Sportoló. Gyermekkoromban (12évesen) diagnosztizálták nálam a pajzsmirigy alulműködést. 18 évesen gyógyszert...
pajzsmirigy
Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! 2006 decemberében egy vérvételnél kiderült, hogy pajzsmirigy problémám van. TSH eredményem 5, 22, AntiTPO 369...
pajzsmirigy
Tisztelt Doktor/ Nő! Háziorvosom elküldött általános vérvizsgálatra, mert már régen voltam. Vérképem, eredményeim jók voltak, egyedül a...
pajzsmirigy
51 éves nő vagyok. A pajzsmirigy UH leletem: A pajzsmirigy mindkét lebenye normál nagyságú, a bal lebenyben kerek, jól határolt. homogenen echoszegény...