Magas Prolaktin szint: Aggóda lányomért?

Kérdésem a következő lenne.

Rutin vérvétel során kiderült, hogy25 éves lányomnak igen magas a Prolaktin szintje. 2660 mU/l, a referencia tartomány 600 mU/l-ig normális.

Egyelőre nem akar még gyereket, de 1 év múlva igen.

Az orvos felírt neki gyógyszert és ennyi. Meg sem kérdezte, hogy vannak-e tünetei, pedig szőrösödés amit lézerrel kezeltek és azért nem látható, izzadás, gyakori fejfájás is van. Azért írom ezeket, mert utána olvastam, hogy mik lehetnek a tünetek.

Én egy ismétléssel kezdeném, mert laborhiba is lehet esetleg. Talán a HGH szintet is meg kellen nézni?

Ugyanakkor meg sem említette a koponya CT vagy MR lehetőségét, pedig jó lenne kizárni az adenómát is.

A felírt gyógyszert is fix adagokban írta fel, holott olvastam, hogy elég kellemetlen mellékhatásai lehetnek és érdemes lenne fokozatosan szedni a kezdeteknél.

Jók az észrevételeim, vagy csak felnagyítom a dolgokat az aggodalmam miatt? Önök, hogy kezdenék, milyen utat járnának be ha egy ilyen laborértékkel találkoznak?

Válaszukat előre is köszönöm és várom

WEBBeteg szakértő válasza magas prolaktin szint témában

Kedves Hölgyem! Részben igaza van, részben kicsit túlaggódja a dolgot, de ez így van rendben, hiszen a lányáról van szó. A lényeg, hogy első körben egy belgyógyász-endokrinológust kellene felkeresniük, a háziorvos tud beutalót adni, és valóban ellenőrizni kell a prolaktin szintjét. Igazán nem laborhibát várunk, de, amit jó tudni a prolaktin szintről, hogy egy vérvétellel járó stressz is okozhat emelkedést, de nem ilyen mértékűt. Így viszont, a hátterében esetleg álló prolaktinómát (az adenoma, amiről kérdezett) keresni kell, tehát valószínű, hogy koponya MR-re is lenne szükség. Gyógyszeres kezelésre biztosan lesz szükség, de fontos lenne a pontos viszonyítási alap az elkövetkező kontrollok miatt.

Megválaszolva: 2010. január 28.

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Magas prolaktinszint 2
Kedves Dr. Bessenyei Mónika! Köszönöm válaszát. Igen, endokrinológiai gondozásra járok. Nem tudom, mit ért a "minden lehetséges vizsgálaton". Mammográfiára...
Magas prolaktin
Tisztelt Szakértő. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy gyermeket szeretnénk és a nőgyógyászom vérvételre küldött. Az eredményemben a prolaktin szint magas...
Norpolac
Tisztlet Doktor Úr! /Nő! A kérdésem csak annyi lenne, hogy a Norpolac nevű gyógyszert már 1 éve szedem a prolaktinra. Meddig lehet ezt szedni? Nyilván...
Kisbabát szeretnék, DE!
Tisztelt Doktor Úr! Azért kerestem meg Önt így levélben, mert (sürgősen) szükségem lenne egy válaszra csak a kérdésemmel kapcsolatban.   Megpróbálom...
Prolaktin szint
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Menstruációs zavaraim miatt (legutóbbiak: aug. 14, dec. 01) nőgyógyászhoz fordultam. Hormonvizsgálatot javasolt, ennek az eredménye...
Prolaktin szint és fogamzásgátló...
Tisztelt Doktor úr/nő! 2009 nyarán menstruációs zavarok miatti vérvétel során kiderült, hogy magas a prolaktin szintem 1051 mIU/l. Progeszteron meg 4.41 nmol...