Kisbabát szeretnék, DE!

Tisztelt Doktor Úr!

Azért kerestem meg Önt így levélben, mert (sürgősen) szükségem lenne egy válaszra csak a kérdésemmel kapcsolatban.
 
Megpróbálom röviden összefoglalni.
2009. júniusában volt egy terhességmegszakításom, a gyógyszerek miatt amit szedtem nem tarthattam meg a babámat. A picurka is úgy fogant meg, hogy én 2008. decemberében abbahagytam a fogamzásgátlót, és volt is akkor egy normális vérzésem. Ezután ugye júniusig a megszakításig nem is jelentkezett menstruáció, a baba áprilisban fogant meg. Azt elmondanám, hogy nekem mindig is szabálytalan ciklusaim voltak, ez azt jelenti nálam hogy kb. félévente volt egy. A terhességmegszakítás előtt még mikor nem derüllt ki a terhesség, csináltak egy hormonpanelt, melyen a terhesség ellenére is magas volt a prolaktinszintem: 102-496 referenciaértéknél 1272. A megszakítás után volt egy kb. 3 napos vérzésem. Elküldtek koponya MR vizsgálatra, ahol azt irták hogy bal oldalon 3m-es microadenoma ábrázolódik. Közben a prolaktin értékem okt. 7-én 40-530-as referenciaértékek mellett 634 lett. Elküldtek idegsebészetre az mr vizsgálat miatt, ahol az idegsebész megállapította hogy nem lát microadenomát. Szemfenék vizsgálaton sem találtak semmi problémát. 2009. decemberben volt egy vérzésem 5 napos. Elküldtek endokrinológushoz, januárra kaptam időpontot, amikor is a doktor úr megvizsgált, pajzsmirigyem rendben volt, kaptam Bromocriptint. Január 7én elkezdtem szedni a Bromocriptint.
Január 25-i hormonpanel vizsgálatom eredménye:
LH  15.60 U/L
FSH 7.82 U/L
Prolaktin 305 mlU/L
Ösztradiol 212 pmol/L
Progeszteron 1.4 nmol/L
Tesztoszteron 1.6 nmol/L
referenciaértékeket leirom ha gondolja, csak ciklus fázisok szerint van részletezve, és kicsit sok lett volna, nem tudom hogy a mértékegység segít-e, vagy az hogy a Centrum-Lab Kft. készítette. Ezt az eredményt még doktor nem látta és szeretném erről is megkérdezni. (az endokrinológusom elköltözött és 430 km kellene utaznom hogy hozzájárhassak továbbra is)
 
De ugye előtte fel is tenném azt a nagy kérdést, amiért megkerestem Önt ilyen "sürgősen": milyen esélyeim vannak és mit kell ahhoz tennem hogy picibabám lehessen? Gyermeket szeretnénk, mióta szedem a Bromocriptint próbálkozunk is a párommal, de még egyenlőre semmi sem... Szednem kellene esetleg még valamit, vagy beállítani a többi hormont, ha egyáltalán rosszak...
Erre szeretnék csak választ kapni, hogy legalább tudjak valamit addig is...
 
Előre is köszönöm!

Dr. Piros Zsuzsanna válasza magas prolaktin szint témában

Kedves Hölgyem!

Mivel babát szeretne, azt javasolnám, hogy keressen elérhető távolságban egy endokrinológust, mert a prolaktin szintet, és a kontrollokat belgyógyász-endokrinológusnak kell látnia. Viszont ezeknek a kontrolloknak rendszereseknek kell lennie, mert a labor azért készül, hogy szükség esetén a terápián módosítsanak, és ahogy jónak látják, ismételjék a vérvételt. Ez az egyik fele a dolognak. A másik ugyanígy rendszerességet igényelne a kivizsgálásokat tekintve. Ez lenne a nőgyógyászati vonal. Nem tudom, a mensessel azóta hogy áll, de azt nem szabad normálisnak tekinteni, hogy félévente van egy vérzése, mert így nagy valószínűséggel nincs peteérése sem. Nagy valószínűséggel a prolaktin szint miatt áll így a ciklus, így a prolaktin szint rendezésével várhatóan a menstruációs ciklus is rendeződni fog, de mindenképpen legyen alapos hormonszintellenőrzés, éd peteérés UH-os követése, hogy lássák, van-e más rendeznivaló. A hormonszinteket ideálisan a menses 3. és 21. napján jó ellenőrizni, a peteérést pedig másnaponta UH-on a 14. naptól láthatják.

Nem elég szedni a Bromocriptint, látni kell a hatását is, sok sikert a babához!

 

Dr. Piros Zsuzsanna
Dr. Piros Zsuzsanna általános orvos, fül-orr-gégész
Kérdés: 2010. március 08., 12:52 ;Megválaszolva: 2010. március 08., 12:52
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Prolaktin liz
Tisztelt Doktor Úr! Az a kérdésem hogy magas prolaktin szint ill 1 az összradiol, tehát nincs peteérés, milyen irányban kell a további vizsgálat?...
méhtestrák?
Tisztelt Doktor Úr, Sok évvel menopauza után fellépett vérzés miatti uh leírásom: uterus 43*46 mm endometrium 16 mm ovariumok...
Mellfájdalom lehet mozgásszervi ok
Mestruáció
Változókor, égető érzés...