Fülfájdalom=struma?

Tisztelt Doktornő! Már több hónapja kezdödött a fülfájás, elöször csak a jobb oldali, majd a bal fülem is. Ez a fájdalom lesugárzik az arc, nyak területére. Sűrűn jártam fül doktorhoz a fájdalom miatt, de mindig rendben volt a fülem, lázas nem voltam. Elküldött 2féle fül rtg-re, eredmény negativ. Továbbá PM UH-ra, erdmény: mindkét oldalon banális bő 0, 5cm-es nyirokcsomó található. Javasolt az endokrinologia. Itt kikérdezték a panaszaim, PM vérvétel eredmények: FT3: 5.46pmol/l FT4: 16.20pmol/l TSH: 0.752mIU/l a-TPO: <10.0 (l) IU/ml Szakvélemény: Normofunctios diffuz struma, thyreoiditis nem igazolódott. A progressio meggátlása céljából 50ug. L-thyroxin szedése javasolt. Kontroll 3hónap múlva. Kérdésem a következö: Mit jelent a szakvélemény magyarul? Mettöl-meddig jók a labor eredmények? A fülböl lesugárzó fájdalom meg az eredmények strumát igazolnak? 2hónapja szedem a gyógyszert azóta csökkent a fájdalom, elötte szinte állandóan fájt. Esetleg tudna valami immunerősítőt javasolni? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel Mónika

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fülfájás témában

Tisztelt Mónika!

A normofunctio normális működést, azaz megfelelő hormontermelést jelent; a struma a pajzsmirigy megnagyobbodását.

Struma esetén ugyanis az első vizsgálandó probléma a hormontermelés milyensége: azaz kevés vagy sok hormont termel a pajzsmirigy. A kezelés ettől függ.

A thyreoiditis magyarul a pajzsmirigy gyulladását jelenti, erről az a-TPO szint adhat információt, Önnél ez alacsony, igy gyulladás nem igazolható.

A laboreredmények laboronként - az alkalmazott eljárástól és labortechnikáktól függően - kissé eltérőek lehetnek a különböző laborokban itthon is. Pl. az Ön FT4 értéke nálunk Debrecenben nagyon magas lenne, de ha az endokrinológus Önöknél normálisnak mondta, akkor ez az érték az ottani labor szerint a normális tartományban van.

Immunerősítőként sok testmozgást (friss levegőn! ) , zöldség-és gyümölcsfogyasztást, ha erre kevés pénze van, akkor multivitaminklészítményt, a stressz csökkentését tudnám javasolni.

Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István endokrinológus-belgyógyász

Kérdés: 2008. május 28., 13:13; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:51
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Tesztoszteronszint
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktor! Terheléses cukor vizsgálaton voltam. Panaszaim éhségérzet, hízás, fáradékonyság... Régebben inzulinrezisztenciám volt melyre...
Rákos elváltozásra utaló göb?
Tisztelt doktor úr/nő! Szeretném megkérni leletem véleményezésére. Pajzsmirigy ultrahangom eredménye: A jobb pm.lebeny 17x18x53 mm, a bal 12x13x36...
Pajzsmirigy zavar
Kedves Doktor nő/úr! 3 hónapja volt egy vetélésem 9 hetesen. A kórházban azt mondta a doktor nő hogy pajzsmirigy alulműködésem van és hogy menjek...
Culevit szedése
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő! Édesanyámat nemrég áttétes petefészek rákkal diagnosztizálták, a kezelést még nem kezdték meg. Lesz kemoterápia és...