Adimet XR 1000

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 33 éves férfi vagyok, normál testalkattal, átlagos életmóddal. Kb. 16 éves korom óta vannak súlyosabb aknés elváltozások (acne conglobata, acne vulgaris) a vállamon, felkaromon, nyakamon, állszegletemen. Rengeteg terápiát próbáltam, az egyetlen hatásos az a Roaccuttan-kúra volt, amit 17-19 éves korom környékén kb. 2 évig folytattam. Az acne később visszatért és még mindig van. Olykor hónapokig semmi, aztán egyszerre több megjelenik. Allergiatesztek sem mutattak semmit. Endokrinológusnál jártam, aki egy 3 pontos vércukorterheléses vizsgálatot kért, illetve egyéb hormonális teszteket. A csatolmányban lévő leletet kaptam meg a tesztek elvégzése után. A Homa-indexem nem lett túl jó. Felírt Adimet XR 1000 mg gyógyszert a doktornő. Ezt esténként vacsora után kell szednem, eleinte fél, majd mellékhatások jelentkezése nélkül egy tablettát 3 hónapon át. Ahogy olvastam a betegtájékoztatót elég gyakori és kellemetlen mellékhatásai vannak ennek a gyógyszer szedésének. Érdeklődnék, hogy: 1- Ez a Homa-index-eltérés mennyire jelent problémát? 2- Az Adimet segít-e a bőrbetegségemen vagy csupán valamiféle kezdődő cukorbetegség kezelésére írták fel? 3- Ha beszedem a gyógyszert, akkor mennyire kell tartózkodni az alkoholtól? Hétvégente szoktam a barátokkal 3-4 sört meginni, de ahogy néztem súlyos májkárosító ez a gyógyszer, így attól is tartózkodnom kell. Köszönettel, Ádám

Dr. Fáklya Mónika válasza inzulin témában

Tisztelt kérdező!

Az adimet javítani fogja a cukorháztartását. Általában nem okoz gondot a szedése a betegeknél. Nyilván -mint minden gyógyszernél- vigyázni kell az alkohol fogyasztásra, de az első időkben jelentkező enyhe hasmenésen túl nem okoz gondot.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2022. március 02., 17:57; Megválaszolva: 2022. március 07., 17:32
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Hiperinzulinaemia
Tisztelt Dr. Tänczer Tímea! Korábban segített ez eredményeim értelmezésében: glükóz: 4,4, glükóz 60 p: 6,7, glükóz 120 p: 2,7. Inzulin:...
laboreredmények értékelése
Tisztelt Doktornő/Úr! Olyan tünetekkel mentem el nemrég endokrinológus szakorvoshoz, hogy hirtelen hízás lépett fel, annak ellenére, hogy erős...
Inzulinrezisztencia?
Kedves Doktor Úr/Doktornő! Hisztaminintolerancia gyanújával voltam vérvételen (DAO=2,2 U/ml) , de gondoltam megnézetem a cukrot, inzulint...
Endokrinológiai zavar lehet?
Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Az előző kérdésemre azt írta, túlsúly okozhatja a problémámat. 160 cm és 54 kg vagyok, 3.5 kg-val könnyebb, mint a...
Inzulinrezisztencia?
Babát szeretnénk, már több , mint 3. éve,sajnos eddig nem sikerült,pedig már volt 3 inszeminációm! Laporoszkópos műtétem volt 2 szer és a...