Alacsony vérnyomás okai

Tisztelt Dr. Molnár Dóra! Szeretnék érdeklődni, hogy mi lehet a hátterében a problémámnak? Mindig egy kicsit izgulós voltam, az utóbbi időben viszont hirtelen pulzuskiugrással járó rosszulléteim vannak. A rosszullétekhez lábremegés és szédülés is társul, első körben azt hittem pánik. Egy sor kivizsgáláson túlestem (tumormárkerek,teljes kardiológiai kivizsgálás(ABPM nem volt) amelyek negatívak lettek. A vérnyomáson folyamatosan alacsony, ritkán megy 110/60 fölé, többnyire 90/60 de nekem ilyen jellegű gondom soha nem volt, inkább normális magas volt a tenzióm. Nemt tudom, hogy van e összefüggés de fáradékony vagyok, nyilván egy 190 magas 110 kilós férfinek ez nem túl magas érték a teljes élethez. Éjszakánként nem nagyon tudok aludni és a teljesítőképességem is romlott. mint egészségügyis rögtön Addison-ra gondoltam de a szérum Na, Ka, szintek rendben vannak. A számban viszont észrevettem, hogy a fogsoraim és az alsó ínyszél között jelentős színbéli eltérés van, sötétebb ez a rész. Létezik e Addison kór anélkül, hogy a Na Ka háztartás zavart szenvedne? Annyi járulékos tünetem van, hogy az izmaim eléggé fájdalmasak és több mint egy éve izomrángásokkal kűzdök, testszerte amelyek nyugalomban a legkifejezettebbek. Elképzelhető hogy a vérnyomáseltérés mögött egy több éven keresztül cipelt generalizált szorongás van? Lehet ez tünete az Addisonnak, vagy más belgyógyászati kórképnek? Tudom, hogy az összkép megítéléséhez az online platform nem túl jó, de jó lenne valamit legalább sejteni mi lehet ez.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza alacsony vérnyomás témában

Kedves Kérdező! Az Addison kór egyértelmű kizáráshoz hormonszint meghatározás lenne szükséges, de a tünetei lehetnek más problémától is. Többek között részben pajzsmirigy alulműködés vagy mellékpajzsmirigy betegség is állhat hasonló panaszok hátterében. Szorongás az emelkedett sztresszhormon szintek miatt inkább magasabb vérnyomást okoz.

Alacsony vérnyomás az ön által leírtak alapján esetlegesen aorta billentyű áteresztés miatt lehetne, ezt szív ultrahanggal -gondolom- kizárták a kardiológiai vizsgálat során.

Azt javaslom, hogy tünetei kivizsgálására endokrinológiai szakrendelésre menjen majd el.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2020. április 26., 16:00; Megválaszolva: 2020. április 28., 23:25
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Anti-tpo magas
Tisztelt Doktor/Doktornő! Labor vizsgálaton voltam és az alábbi eredményeim lettek Tsh 2,090 mIU/L Szabad T4. 14,00 pmol/L Szabad T3. ...
Vérkép eredmény
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Frissen lettem 23 éves, sajnos nem sportolok, (mindössze napi körülbelül fél óra séta.) testmagasságom 177 cm...
Pajzsmirigy lelet
Kedves Doktor Úr/Doktornő! A mai napon kapott pajzsmirigy ultrahang leletemről szeretném a véleményét kérni! "A pajzsmirigy lebenyek minimálisan...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l (referencia: 7,86-14,41) TSH: 2,783...