Vérnyomás-problémák

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! A problémám a következő: Az ajánlottnál alacsonyabb a vérnyomásom, s utánaolvastam, hogy ezt sem szabad félvállról venni. Hosszabb szünet után kezdtem újra sportolni (futás) . A vérnyomásomat 4 napja kezdtem el mérni: legalacsonyabb 95/57, 58pul, a legmagasabb 113/63, 56p. Ezek nyugalmi állapotban mértek. Egyszer megmértem futásból hazaérve, akkor 97/60, 106p. Ez az ami kissé megijesztett. Van-e okom aggódni? A közérzetem jó, egyedül a fülem sípol, ami elég zavaró, de ez nem biztos, hogy összefügg, fülészetre már kaptam időpontot, kardiológiára viszont csak május végére. Amit még tudnia kell: fél évig használtam amfetamint, év végén viszont teljesen abbahagytam egy rosszullét miatt (nehézlégzés, heves szívdobogás) . Várom válaszát, előre is köszönöm!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza alacsony vérnyomás témában

Tisztelt Kérdező!

Mindenképpen érdemes utána járnia a panasznak, kivizsgáltatnia magát. A vérnyomáspanaszok kivizsgálása azonban kezdődhet a háziorvosánál is, ami lényegesen hamarabb meg tud valósulni. Ő szintén tud ekg-t nézni, meghallgatni a szívét, akár 24 órás vérnyomásmérőt is felhelyezni ha szükségesnek tartja. Ráadásul laborvizsgálatra is tud beutalót adni, az ön esetében pedig egy vérvétel is informatív lenne.

A vérnyomásmérés fontos hogy lehetőség szerint felkaros vérnyomásmérővel történjen, amely vagy hálózatról működik vagy friss elemmel van ellátva. A csuklós vérnyomásmérők vagy a sportórák csak tájékoztató értéket mutatnak, nem mindig pontosak, akár 10-20 Hgmm különbséget is mutathatnak ami szignifikáns eltérés. Érdemes naponta 3x mérni, változik e a napszakokkal, és nyugalomban, ülve mérjen.

Ha mindezek mellett is alacsony a vérnyomása fogyasszon több folyadékot -vizet- akár napi 3 litert is, esetleg ha más panasza nincs átmenetileg megpróbálkozhat azzal is hogy jobban sózza az ételeit.

Az amfetamin származékok inkább a magas vérnyomásra hajlamosítanak, akár később is. Amit tapasztalt -bár így látatlanban nehéz megmodnani- de lehetett egy pánik szerű rosszullét is akár, mely a stimulánsok használatánál nem ritka.

Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. február 21., 10:14; Megválaszolva: 2022. február 25., 21:51
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Alcsony vérnyomás
Szeretném megtudni mit tehetnék ez elen Nagyon fáj a fejem szédülések gyengeség álmoság kezeim idzadnak egyensuj zavar . voltam a házi...
Alacsony vérnyomás és egyoldalú...
Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! A vényomásom rendszeresen alacsony. A felső érték normálisnak mondható, 100és 110 között van. Az alsó viszonyt 40...
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?