Alacsony vernyomas

Tisztelt Doktornő! Mindig is alacsonyabb vérnyomással éltem, nem is volt vele problémám. Pár hónapja viszont többször tapasztaltam kiugró pulzust és emelkedett vérnyomást. Sok vizsgálaton voltam emiatt nemegyszer a sürgősségin kötöttem ki. Fel merült a poszt covid, pánikbetegseg diagnózis is. Az elmúlt pár hétben viszont újra alacsony a vernyomasom,sőt néha túl alacsony. Volt pajzsmirigy és mellekvese hormon vizsgálat, gyomortükrözés, vagy 10 ekg, 24 órás ekg is kétszer, holter, szivultrahang, terheléses ekg, 5 mellkas röntgen, sok vérvétel troponin szint nézés. Pajzsmirigy uh, nőgyógyászat, fül orr gége, mammografia, hasi uh, de meg koponya MR is. Ezek a kiugró értékek miatt voltak többek között. Semmi korosat nem találtak. Szóval az aggodalmam oka az, hogy mostanában ha fekszem a vernyomasom 87/41 pulzus 58-65. Ez eddig 2x fordult elő 2 hét alatt és akkor ha már este alvás előtt az ágyban fekszem. Volt hogy éjjel is megértem és 89/47 volt az érték, de ekkor nem a hatamon hanem félalombam a bal oldalamon. Az oldalt fekvés nem tudom befolyásolja e az értékeket? Vagy a fekvés miatt ilyen alacsony? Napközben atlag 115-100/70-60 az érték. Pulzus változó 65-90ig. Komolyabb tünetet nem okoz bár sokszor nehéz eldönteni ha van is tünet az nem e a szorongas miatt van e. Gyógyszert szedek, a kardiológian concor 2,5 mg tabletta felét írták fel a kiugró pulzusra Ez a 1,25mg nagyon kis adag nem tudom ez okoz e ilyen mértékű csökkent vernyomast. Pánikbetegsegre és szorongásra szedek már regebb óta Rivotrilt, 0.5 mg-os tablettat. Már a reggeli 1 szem helyett a felerősödött szorongás miatt 0.5- 0.25- 0.25mg-ot írtak elő. Illetve 1 hónapja új gyógyszert (a Citapram 30mg helyett) Escitil 10mg írtak fel. Az emelt Rivotril vagy az új gyógyszer leviheti ennyire? Nem tudom hova forduljak mi okozza ezt az alacsony értékeket, tényleg aggódom nehogy annyira lemenjen, hogy komoly baj történjen. Kell tartanom egy esetleges szivmegallastol? Kaptam 2 Pfizer oltást is,már arra is gondoltam nem e mellekhatas. Folyadékot kb 1,5 litert iszok egy nap. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza alacsony vérnyomás témában

Kedves Kérdező!

A 24 órás monitorozások tanúsága szerint éjjel 80-90Hgmm vérnyomás másoknál is előfordul, nem igényel teendőt a legtöbbször. Mivel Önt részletesen kivizsgálták, valószínűleg ez régen is ilyen volt, és nem kóros, új elváltozás.

Figyelembe véve a mostani meleg időszakot igyon napi 2-3 L-t (koffein-, alkohol- és energiamentes folyadékot) és mozogjon közepes intezitással (gyors tempójú gyaloglás, tánc, bicikli, kertészkedés stb.) heti 3x4x-60-90 percet- ez segíthet a panaszok csökkentésében és melléhatásokkal sem jár.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. július 26., 17:39; Megválaszolva: 2021. július 31., 21:58
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Hirtelen alacsony vérnyomás...
T.Dr.Nő! A páromnak beépített műbillentyűje van.Szed vérhígitót is, és digoxint is többek között. Már több alkalommal volt magas vérnyomássa...
Terhelésre alacsony vérnyomás
Tisztelt doktor úr/nő! Júliusban infarktuson estem át.Balatonfüreden a rehabilitáció is megtörtént.Igyekszem sokat mozogni. Viszont bármilyen...
Szélsőségesen ingadozó, alacsony...
Kedves Doktornő! A pitv.fibrillációt sikerült a Rytmonorm gyógyszerrel rendbe tenni. Azonban vannak időszakok amikor vérnyomásom általában 100-107...