• Progeszteron pótlás férfiakban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz. Hajdúsítás volt a cél, amelyet meg szerettem volna valósítani. Az internetes böngészések során világossá vált, hogy a genetikai hajhullást a hajhagymák érzékenysége miatt csak a DHT blokkolásával lehet elérni. Mivel a vitaminok nem segítettek, ezért fordultam a leghatékonyabb blokkolóhoz a természetes progeszteronhoz(Wild Yam - Mexikói vad jamgyökér kapszula), ami egyben a xenoösztrogének káros hatását is ellensúlyozza.. Mivel a férfiakban is van progeszteron csak ebben az esetben elégtelen mennyiségben, ezért feltételeztem, hogy ezzel a pótlással sikerül megoldanom a helyzetet. A siker nem maradt el a hajam dúsult, viszont a szemöldököm ritkult. Ez a tünet jelezte, hogy abba kell hagyni a szedését, mert pajzsmirigy alulmüködés kezdeti jeleit mutathatja. Gyakorlatilag a szemöldök külső harmadának ritkulásának és a körmök hosszanti vályújának kialakulásán túl(ez a tünet évekkel korábban is megvolt) semmilyen panaszom, tünetem sincs, ami bármilyen hormonális problémára utalna. A ritkulást 180 darab tabletta elfogyasztását követően tapasztaltam, amely 3 hónap alatti fogyasztást jelentett napi 850 mg adagjával. Most teljesen abbahagytam a szedését és újra csak a vitaminokat és nyomelemeket szedem(A,B7,C,D,E-400,cink,szelén). Kérdésem az lenne, hogy: 1. tekintve a sikeres DHT blokkolást a progeszteron adagolást akár 2 naponta 1 kapszulában(425 mg) elfogadhatónak találja-e? 2. Milyen egyéb problémákat okozhat a progeszteron nagyobb pótlása férfiakban? 3. A progeszteron abbahagyásával várható-e a szemöldököm visszanövése? 4. Úgy gondolom, hogy ha a progeszteront krém formájában használnám csak a fejtetőn, akkor is valamilyen szinten bekerülne a véráramba, tehát ugyanúgy felboríthatná a hormon egyensúlyt. Helyes ez az állításom? 5. a beta sitosterol valóban a progeszteronhoz hasonlóan hatékonyan blokkolhatja-e a DHT hatást 2-3 gr napi adagban kapszulával megoldva? Nem káros ekkora mennyiségben? 6. tud-e bármilyen megoldást, ami nem hormonális hatású és nagy mennyiségben természetes alapú utánpótlással a progeszteronhoz hasonló sikerrel blokkolja a DHT hatást? Köszönöm a válaszait!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hajhullás témában

        Tisztelt kérdező! Nem vagyok járatos a gyógynövény készítmények alkalmazásában. Hormonhiányt laboratóriumi méréssel lehet bizonyítani, arra kevés az, hogy ritkult a szemöldöke. A férfiak hajhullása ellen igazán hatékony szert jelenleg nem ismerek, a jelenleg forgalomban levő külsőleges készítmények és vitaminok csak lassíthatják a folyamatot, de nem állítják meg. Ha létezne igazán hatékony gyógyszer, akkor azt bevizsgált és igazolt tesztek után hivatalosan is gyártanák a gyógyszergyárak, hiszen ha jobban belegondol, ennek óriási piaca lenne.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2019. december 19., 17:05; Megválaszolva: 2019. december 31., 09:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: