Lelet értelmezés

Tisztelt Doktornő! Súlyprobléma miatt nemrégiben voltam vérévtelen, ahol a pajzsmirigyre is végeztek vizsgálatot. (Édesanyám is pajzsmirigy betegséggel küzd régóta.) Ennek a leletnek az értelmezésében szeretnék segítséget kérni, hogy az adatok alapján Ön szerint indokolt lehet szakorvost felkeresnem? Lelet szerinti eredmények: Glükóz: 4,5 mol/l Referencia: 3,7 - 6,0 TSH: 0,278 mIU/l Referencia: 0,4000 - 4,000 Szabad T4: 10,04 pmol/l Referencia: 7,75 - 15,21 Szabad T3: 4,27 pmol/l Referencia: 3,90 - 6,90 Anti-TPO: 15,9 U/ml Referencia: 0,0 - 9,0 A Glüköz érték rendben volt. Ennek ellenére egy Inzulinrezisztencia vizsgálatot érdemes csináltatni? Köszönöm,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza pajzsmirigy IR témában

Tisztelt Kérdező! Éhomi vércukra jó, de ha ehhez magas inzulinszint társul, akkor az már inzulinrezisztencia, amit az éhomi vércukor és izulinszintból számolt un HOMA index tükröz. . Ha a családban van 2-es tipusu cukorbeteg, akkor javasolt a vizsgálat elvégzése. .

TSH értéke alacsonyabb, ami még tüneteket nem okozó enyhe (un szubklinikus) pajzsmirgy túlmúködésre utal, viszont az nem jár testsúlynövekedéssel. Nem irta, hogy édesanyjának milyen tipusú a pajzsmirigybetegsége: alul, vagy túlműködik. Mindenesetre a hizással a magasabb TSH hozható összefüggésbe, az öné pedig inkább kicsit alacsony.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2019. szeptember 27., 08:56; Megválaszolva: 2019. szeptember 30., 22:36
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Ingadozó TSH okozhat újabb...
Üdvözlöm Volt korábban egy missed ab, amiatt nézettem a pm hormonokat gyorsan most az újabb terhességnél. Akkor 6,5re felugrott a tsh 4+3hetesen (de...
Anti-tpo magas
Tisztelt Doktor/Doktornő! Labor vizsgálaton voltam és az alábbi eredményeim lettek Tsh 2,090 mIU/L Szabad T4. 14,00 pmol/L Szabad T3. ...
Vérkép eredmény
Pajzsmirigy lelet
Kedves Doktor Úr/Doktornő! A mai napon kapott pajzsmirigy ultrahang leletemről szeretném a véleményét kérni! "A pajzsmirigy lebenyek minimálisan...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...