• Lelet értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Súlyprobléma miatt nemrégiben voltam vérévtelen, ahol a pajzsmirigyre is végeztek vizsgálatot.(Édesanyám is pajzsmirigy betegséggel küzd régóta.) Ennek a leletnek az értelmezésében szeretnék segítséget kérni, hogy az adatok alapján Ön szerint indokolt lehet szakorvost felkeresnem? Lelet szerinti eredmények: Glükóz: 4,5 mol/l Referencia: 3,7 - 6,0 TSH: 0,278 mIU/l Referencia: 0,4000 - 4,000 Szabad T4: 10,04 pmol/l Referencia: 7,75 - 15,21 Szabad T3: 4,27 pmol/l Referencia: 3,90 - 6,90 Anti-TPO: 15,9 U/ml Referencia: 0,0 - 9,0 A Glüköz érték rendben volt. Ennek ellenére egy Inzulinrezisztencia vizsgálatot érdemes csináltatni? Köszönöm,

        Dr. Rakk Erika válasza a pajzsmirigy IR témában

        Tisztelt Kérdező! Éhomi vércukra jó, de ha ehhez magas inzulinszint társul, akkor az már inzulinrezisztencia, amit az éhomi vércukor és izulinszintból számolt un HOMA index tükröz. . Ha a családban van 2-es tipusu cukorbeteg, akkor javasolt a vizsgálat elvégzése. . TSH értéke alacsonyabb, ami még tüneteket nem okozó enyhe( un szubklinikus) pajzsmirgy túlmúködésre utal, viszont az nem jár testsúlynövekedéssel. Nem irta, hogy édesanyjának milyen tipusú a pajzsmirigybetegsége: alul, vagy túlműködik. Mindenesetre a hizással a magasabb TSH hozható összefüggésbe, az öné pedig inkább kicsit alacsony.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2019. szeptember 27., 08:56; Megválaszolva: 2019. szeptember 30., 22:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: