• Pajzsmirigy göb

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 2018. júliusára kialakult egy állandó gombóc-érzés nyeléskor, a július végi nyaki ultrahang vizsgálat az alábbi eredményt adta: „A jobb lebeny 40x15x14 mm, az isthmus vastagsága 3 mm, a bal lebeny 40x16x15 mm. Az isthmus – bal lebeny határon a ventralis kontúrból előboltosuló, 7x6x8 mm-es echoszegény, kissé egyenetlen kontúrú göb látható. Az alapállomány normális echogenitású, homogén szerkezetű. Hypervascularisatio nem mutatkozik. Mindkét oldalon submandibularisan látható egy-egy 18-20 mm legnagyobb átmérőjű echoszegény, echodús centrumú nyirokcsomó Parajugularisan is mko láthatók 10-18 mm legnagyobb átmérőjú echoszegény, echodús centrumú nyirokcsomók láncszerűen. Vélemény: Apró atipusos göb az isthmus bal lebeny határon, amelyből aspirációs mintavétel javasolt. Parajugularis és submandibularis lymphadenomegalia l.u ( a nyirokcsomók morfológia alapján inkább reaktívnak imponálnak.)” (A nyaki nyirokcsomók egy cisztás fog miatti arcüreggyulladások után alakultak ki, a fogat kihúzták idén tavasszal.) Két hete elvégezték a mintavételt, eredmény: „Mikroszkópos leírás: Sejtdús minta, egyrétegű lemezekben és mikrofolliculusokban kissé megnagyobbodott magvú, elmosódott, keskeny, halvány eosinophil cytoplasmájú hámsejtek figyelhetők meg. Vélemény: Follikularis neoplasma (adenoma) felvetődik. Szövettani tisztázás javasolt.” A mintavételkor elmondták, hogy a göb kis mérete miatt nagyon kevés mintát tudtak kivenni. A fentiek alapján mit lenne célszerű tennem: mielőbbi műtét, eltávolítani az isthmust, a bal lebenyt és a göböt, vagy esetleg várni, és 3-4 hónap múlva újabb ultrahang vizsgálattal megnézni, hogy növekedett-e a göb? A várakozásnak mik a kockázatai? A fentiekből leszűrhető-e, hogy hideg vagy meleg a göb? Egy ilyen kicsi göb okozhat-e nyeléskor nehézséget, gombóc-érzést? A röntgenvizsgálatok (mammográfia volt augusztus végén negatív eredménnyel) kockázatot jelentenek-e, ha rosszindulatú daganatos sejtek is vannak a göbben? A mammográfiás vizsgálat óta lényegesen fáradékonyabbnak érzem magam, de nem tudom, hogy ez a két dolog összefüggésben lehet-e. Előre is köszönöm gyors válaszait.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a pajzsmirigygöb témában

        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy göböket valóban meg szoktuk szúratni, hogy megtudjuk, nincs-e jelentős túlműködés benne, vagy nem rosszindulatú. De egy cm alatt nem mindig könnyű megállapítani. Ha a válasz nem kielégítő, még izotópos vizsgálat is történik. Ez dönti el, hogy hideg v meleg göb, és a hideg göb szólhat daganat mellett. Szerintem ezt lehet még esetleg (de ez sem kötelező) és utána inkább kivenni, minthogy uh-al kontrollálgatni. Ez a kis göb nem okozhat egyértelműen, csak ha rossz helyen van. Önnek ez inkább középen van, ezért lehet bár pici, de éppen okoz egy pici nyomást. A megelőző röntgen olyan kis sugárdózis, hogy biztosan nem csinált bajt. A nyirokcsomók, ha reaktavnak vannak írva, megnyugtatóan fertőzésre utalnak.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2018. szeptember 27., 11:08; Megválaszolva: 2018. október 15., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt DoktorNő. Kicsit hosszú lesz az én esetem. Idén le kellett állítani a Cymbalta antidepresszáns kezelést (pánik/szorongásos betegség miatt) mert állandó kifulladás érzésem volt,fokozottan izzadtam, kb. 1.5 óránként át kellett...
        Tisztelt Doktor úr! Pajzsmirigygöböt diagnoztizáltak nálam 3at is.A szövettani eredmény szerint strúma.Az egyik göb közel 3cm-es,és a kezelőorvos szerint ha tovább nől műteni kell.Aztszeretném kérdezni,hogy lehet e a göböket...
        Tisztelt Cím! Segítségét szeretném kérni abban, hogy magas TSH (5,6) és magas antiTPO (>1300) esetén szedhető-e az astragalus kínai csűdfű? Milyen hatásai lehetnek? Fitoterapeuta ajánlotta a gyulladás...
        szeretném megkérdezni hogy pajzs vérvételeim közül/tsh,t3,t4,anti tpo/közül a t4 emelkedett kicsit.10.Évek ota.nem változott egyik sem.Göbök vannak ami nöl.Most 3év alatt 4mm nöt.Hizásom van,de nagyon lassu folyamatban.11kb 2-3 év...
        Kedves Doktornő! Szept 20 volt egy vérvételem. Abban emelkedett (6,5)tsh lett de a T4 13.6 volt.(határon belül) Utánna kiderült h terhes vagyok. Most vagyok 6 hetes terhes. Csináltattam pajzsmirigy labort, melynek eredménye tsh 6.79 (0.3-5.3 ig,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő!Basedow-s betegként milyen c-vitamint tudna ajánlani jószívvel? Pld a Jutavit retard kész rémálom volt,7-8 alkalommal is pisiltem éjjel.A Szent-Györgyi gyomorégést okozott.A Novo c liposzómás semmi negatívumot nem...
        Tisztelt dr úr /dr nő! 2002 -ben teljes pajzsmirigy eltávolításom volt. Azóta L-thyroxin gyógyszert szedek, rendszeres kontroll mellett. 2019.07.30 labor érték, gyógyszer125 µg TSH 6,162* szabad T4 16,27* szabad T3 4,4 A TSH és T4 magas a labor...
        Tisztelt Doktornő! Kérdéssel, tanácsért fordulok önhöz.2002 óta pajzsmirigy alul működésem van. Letrox 50 mg-ot szedtem rá,terhességeim idején nagyobb dózist, aztán volt egy nagyobb mértékű fogyásom (sikeres diétának köszönhetően)...
        Tisztelt doktornő! Korábban Basedow-t igazoltak nalam .akkor is túlsúlyom volt..eg grammot sem fogytam csak más jellemző tünettekkel mentem orvoshoz.őleg a szapora pulzus és a tremot miatt.kaptam Metothyrint...igaz nem diétaztam de híztam .....az...
        Jó napot Doktor Úr/Nő! 23 éves vagyok, 72kg és ez a pajzsmirígy laborvizsgálat a délutáni órákban lett elvégezve tudna nekem segíteni, hogy ez mit jelent? Mert akárhány oldalt néztem meg, mindenhol más volt a normál érték. Válaszát...