• Pajzsmirigy göb

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 2018. júliusára kialakult egy állandó gombóc-érzés nyeléskor, a július végi nyaki ultrahang vizsgálat az alábbi eredményt adta: „A jobb lebeny 40x15x14 mm, az isthmus vastagsága 3 mm, a bal lebeny 40x16x15 mm. Az isthmus – bal lebeny határon a ventralis kontúrból előboltosuló, 7x6x8 mm-es echoszegény, kissé egyenetlen kontúrú göb látható. Az alapállomány normális echogenitású, homogén szerkezetű. Hypervascularisatio nem mutatkozik. Mindkét oldalon submandibularisan látható egy-egy 18-20 mm legnagyobb átmérőjű echoszegény, echodús centrumú nyirokcsomó Parajugularisan is mko láthatók 10-18 mm legnagyobb átmérőjú echoszegény, echodús centrumú nyirokcsomók láncszerűen. Vélemény: Apró atipusos göb az isthmus bal lebeny határon, amelyből aspirációs mintavétel javasolt. Parajugularis és submandibularis lymphadenomegalia l.u ( a nyirokcsomók morfológia alapján inkább reaktívnak imponálnak.)” (A nyaki nyirokcsomók egy cisztás fog miatti arcüreggyulladások után alakultak ki, a fogat kihúzták idén tavasszal.) Két hete elvégezték a mintavételt, eredmény: „Mikroszkópos leírás: Sejtdús minta, egyrétegű lemezekben és mikrofolliculusokban kissé megnagyobbodott magvú, elmosódott, keskeny, halvány eosinophil cytoplasmájú hámsejtek figyelhetők meg. Vélemény: Follikularis neoplasma (adenoma) felvetődik. Szövettani tisztázás javasolt.” A mintavételkor elmondták, hogy a göb kis mérete miatt nagyon kevés mintát tudtak kivenni. A fentiek alapján mit lenne célszerű tennem: mielőbbi műtét, eltávolítani az isthmust, a bal lebenyt és a göböt, vagy esetleg várni, és 3-4 hónap múlva újabb ultrahang vizsgálattal megnézni, hogy növekedett-e a göb? A várakozásnak mik a kockázatai? A fentiekből leszűrhető-e, hogy hideg vagy meleg a göb? Egy ilyen kicsi göb okozhat-e nyeléskor nehézséget, gombóc-érzést? A röntgenvizsgálatok (mammográfia volt augusztus végén negatív eredménnyel) kockázatot jelentenek-e, ha rosszindulatú daganatos sejtek is vannak a göbben? A mammográfiás vizsgálat óta lényegesen fáradékonyabbnak érzem magam, de nem tudom, hogy ez a két dolog összefüggésben lehet-e. Előre is köszönöm gyors válaszait.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a pajzsmirigygöb témában

        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy göböket valóban meg szoktuk szúratni, hogy megtudjuk, nincs-e jelentős túlműködés benne, vagy nem rosszindulatú. De egy cm alatt nem mindig könnyű megállapítani. Ha a válasz nem kielégítő, még izotópos vizsgálat is történik. Ez dönti el, hogy hideg v meleg göb, és a hideg göb szólhat daganat mellett. Szerintem ezt lehet még esetleg (de ez sem kötelező) és utána inkább kivenni, minthogy uh-al kontrollálgatni. Ez a kis göb nem okozhat egyértelműen, csak ha rossz helyen van. Önnek ez inkább középen van, ezért lehet bár pici, de éppen okoz egy pici nyomást. A megelőző röntgen olyan kis sugárdózis, hogy biztosan nem csinált bajt. A nyirokcsomók, ha reaktavnak vannak írva, megnyugtatóan fertőzésre utalnak.


        Kérdés: 2018. szeptember 27., 11:08; Megválaszolva: 2018. október 15., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: