LH/FSH arány

Kedves Mónika, Jelenleg egyedülálló és egyelőre gyermektelen, 37 éves nőként a ciklusom felborulása miatt fordulok Önhöz. A korábban viszonylag szabályos ciklusom (27-29 nap) felborult az utóbbi két évben: többször előfordul, hogy 24 napra menstruálok, de legutóbb 19 napra jött meg újra a menstruációm. Eddig a 21 nap volt a legrövidebb. Megijedtem, be is jelentkeztem egy nőgyógyászhoz már, aki jártas ebben, mert akihez én járok - bár nagyon bízom benne - ezt a panaszomat eddig sosem "hallotta meg". Ez a dopktornő elküldött előzetesen vérvizsgálatra és a 3. napon néztünk TSH, LH, FSH és AMH szintet. Az AMH nincs még meg; a TSH 1, 481 mIU/L, az LH 2, 59 U/L, az FSH 8, 5 U/L. Az alapján, amit olvastam a TSH jónak tűnik, és az LH és FSH is a normál tartományon belüli, de az arányaikat nem tudom értelmezni. Tud ebben segíteni? Szeretnék egy nap családot és ezek miatt a tünetek miatt nagyon elkezdtem aggódni, hogy ez veszélybe került. Némi háttér információ (nem tudom befolyásolnak-e valamit): kb. 20 és 28 éves korom között szedtem fogamzásgátlót (yadine) , mert erős görcseim voltak, majd amikor magas kockázatú HPV-vel diagnosztizáltak, akkor abbahagytam és azóta nem is szedem. A HPV-nek egyébként semmilyen szemmel látható tünete nem volt, a rákszűrés is mindig P2 lett. Kb. két éve újra néztük és akkor negatív volt. A menstruációm az első 2-3 napban azóta is tud nagyon fájdalmas lenni, de ha időben észreveszem, hogy kezdődne a görcs, és beveszek fájdalomcsillapítót (voltaren dolo/cataflam dolo) , akkor megúszható. Kb. azóta, amióta a ciklusom is felborult, gluténmentesen étkezem - nem tudom lehet-e összefüggés. Bár vérből nem mutatták ki a glutén problémát (a gasztroenterológián mindenki csak legyintett a panaszaimra) , de azóta sokkal jobb a testemben lenni. Magas, vékony típus vagyok, voltam vashiányos már nem egyszer, és a felszívódással is gondok vannak. A válaszát és bármilyen javaslatát, tanácsát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza menses témában

Tisztelt kérdező!

A pajzsmirigy működése rendben van. Az LH és az FSH is elfogadható, de érdemes lesz megnézni az AMH szintet, hogy mennyi tartalék van a petefészekben. A diétát tartsa ha jobban van igy.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2016. május 20., 10:37; Megválaszolva: 2016. május 26., 11:30
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Vélemény
Kedves Doktornő! Kérném véleményezze az alábbi értékeket. Ciklus 3.nap PRL 169 mU/l (132-498) FSH 7, 6 U/l (3, 5-9, 2) LH 10, 4 U/l (1...
Lehet-e gyerekem?
Tisztelt Doktornő! Pubertáns korom óta szabálytalan a menstruációm. A nőgyógyászom elküldött egy hasi ultrahangra, ahol azt állapították meg...
menstruacios problemak
legelso menstruaciomtol kezdve soha nem volt beallva rendesen volt hogy jott normalisan volt hogy 3 honapig semmi.nogyogyaszom fogamzasgatloval kezelt amig...
laboreredmények mire utalnak
Tisztelt Doktornő! Nekem egy olyan problémám volna hogy két évvel ezelőttig szedtem fogamzásgátló gyógyszert addig renszeresen megjött a...
cukorterhelés
Kedves Doktornő! Az alábbi vércukorterhelés eredményekről szeretném a véleményét kérni (a vizsgálat hyrsitismus gyanú miatt készült, de a...