Hogyan tovább? Meddő vagyok? Lehet valaha gyermekem?

Tisztelt Doktornő! 27 éves vagyok, 168 cm, 63 kg. Már több, mint 3 éve szeretnénk babát a férjemmel. Eddig sajnos még egy pozitív tesztet se tudtam produkálni. Röviden a történetünk: 7 évvel ezelőtt volt egy spontán vetélésem kb 7 hetes korban, de nem a férjemtől. Utána évekig Lindinette 20 fogamzásgátlót szedtem, amit kb 4 éve hagytam abba. Azóta nem védekezünk. Ciklusom 30-31 napos, jelenleg rendszeres. Vérzésem összességében 6-8 napig tart. A tényleges menstruáció jelentkezése előtt gyenge vérzésem van 1-2 napig. 2012-ben rendszertelenné vált, hogy hamarabb, hol később jelentkezett, néha előfordult, hogy többször is menstruáltam egy hónapban hosszabb-rövidebb ideig. Akkor méhszájsebet állapítottak meg, kezelték, elmúlt. Továbbra sem védekeztünk. 2014-ben ismét jelentkeztek ezek a tünetek, visszamentem az orvoshoz. Májusban csinált egy egészségügyi küretet. Az eredményem P3 lett, de csak gyulladáscsökkentőt kaptam. (Most derült ki, hogy akkor ezt egy polip okozta, amit az orvosom nem is említett nekem.) Jeleztem az orvosomnak, hogy babát szeretnénk, de nem sikerül, erre azt javasolta, hogy ha ősszel vissza megyek az éves rákszűrésre, és ha addig nem sikerül, akkor lépünk. Vissza mentem. 2015 januárjában ismét megműtött. Ismét küretet csinált egy méhtükrözéssel és átjárhatósági vizsgálattal kombinálva. Az eredmény elégtelen secretio lett, Duphaston kúrát írt ki. (Hozzá teszem, akkor vérvételem még nem volt! ) Párom túlesett az andrológiai vizsgálatokon. Szerencsére egy kis bacilluson kívül más nem volt, antibiotikummal kezelték. Most júniusban kellet volna vissza mennem hozzá újabb adag Duphastonért, de inkább orvost váltottam. Az új orvos rögtön kiírta a hormonvizsgálatokat, és megultrahangozott. Pont menstruáció előtt voltam (következő nap meg is jött) , és apró cisztákat látott. Felvetette a PCOS és IR lehetőségét, de azt mondta, hogy a vérvétel függvényében lépünk tovább. Elmentem a vérvételekre, amik a következő eredményekkel szolgáltak: 6. ciklusnap: TSH supersensitiv megh.: 3, 88 mIU/L 0, 27 - 4, 20 T4 szabad frakció megh.: Norm. TSH mellett OEP térítéssel nem végezhető. Prolactin meghatározása: 394 uIU/mL (nem állapotos) 102-496 FSH meghatározása: 10, 03 mIU/mL Follikuláris fázis: 3, 5-12, 5, Ovuláció: 4, 7-21, 5, Luteális fázis: 1, 7-7, 7, Posztmenopauza: 21, 7-134, 8 Luteinizáló hormon megh.: 10, 29 mIU/mL Follikuláris fázis: 2, 4-12, 6, Ovuláció: 14, 0-95, 6, Luteális fázis: 1-11, 4, Posztmenopauza: 7, 7-58, 5 Ösztradiol meghatározása: 121, 0 pmol/L Follikuláris fázis: 46-607, Ovuláció: 315-1828, Luteális fázis: 161-774, Posztmenopauza kezeletlen: 0-110, hormon pótlás mellett: 18, 4-201 Progeszteron meghat.: 3, 17 nmol/L Follikuláris fázis: 0, 6-4, 7, Ovuláció: 2, 4-9, 4, Luteális fázis: 5, 3-86, 0, Posztmenopauza: 0, 3-2, 5 Totál Tesztoszteron megh: 1, 24 nmol/L 0, 07-0, 4 20. ciklusnap: TSH supersensitiv megh.: Járóbeteg szakellátás keretében adott időszakon belül nem ismételhető (8001/2006 EüM) - időkorlát: 30nap (S: 3137/2015-06-29, vizsg: TSH) T4 szabad frakció megh.: Norm. TSH mellett OEP térítéssel nem végezhető. Prolactin meghatározása: 217 uIU/mL (nem állapotos) 102-496 FSH meghatározása: 5, 20 mIU/mL Follikuláris fázis: 3, 5-12, 5, Ovuláció: 4, 7-21, 5, Luteális fázis: 1, 7-7, 7, Posztmenopauza: 21, 7-134, 8 Luteinizáló hormon megh.: 9, 60 mIU/mL Follikuláris fázis: 2, 4-12, 6, Ovuláció: 14, 0-95, 6, Luteális fázis: 1-11, 4, Posztmenopauza: 7, 7-58, 5 Ösztradiol meghatározása: 492, 8 pmol/L Follikuláris fázis: 46-607, Ovuláció: 315-1828, Luteális fázis: 161-774, Posztmenopauza kezeletlen: 0-110, hormon pótlás mellett: 18, 4-201 Progeszteron meghat.: 50, 26 nmol/L Follikuláris fázis: 0, 6-4, 7, Ovuláció: 2, 4-9, 4, Luteális fázis: 5, 3-86, 0, Posztmenopauza: 0, 3-2, 5 Totál Tesztoszteron megh: 1, 39 nmol/L 0, 07-0, 4 30. ciklusnap: TSH supersensitiv megh.: Járóbeteg szakellátás keretében adott időszakon belül nem ismételhető (8001/2006 EüM) - időkorlát: 30nap (S: 3137/2015-06-29, vizsg: TSH) T4 szabad frakció megh.:: pmol/L 12, 0 - 22, 0 Prolactin meghatározása: 579 uIU/mL (nem állapotos) 102-496 FSH meghatározása: 3, 38 mIU/mL Follikuláris fázis: 3, 5-12, 5, Ovuláció: 4, 7-21, 5, Luteális fázis: 1, 7-7, 7, Posztmenopauza: 21, 7-134, 8 Luteinizáló hormon megh.: 3, 44 mIU/mL Follikuláris fázis: 2, 4-12, 6, Ovuláció: 14, 0-95, 6, Luteális fázis: 1-11, 4, Posztmenopauza: 7, 7-58, 5 Ösztradiol meghatározása: 233, 4 pmol/L Follikuláris fázis: 46-607, Ovuláció: 315-1828, Luteális fázis: 161-774, Posztmenopauza kezeletlen: 0-110, hormon pótlás mellett: 18, 4-201 Progeszteron meghat.: 6, 95 nmol/L Follikuláris fázis: 0, 6-4, 7, Ovuláció: 2, 4-9, 4, Luteális fázis: 5, 3-86, 0, Posztmenopauza: 0, 3-2, 5 Totál Tesztoszteron megh: 1, 01 nmol/L 0, 07-0, 4 A 31. napon már elkezdődött a következő menstruáció. Laikusként a tesztoszteron szintet mindenképp magasnak találom, valamint a 3, 88-as TSH érték is magas a teherbeeséshez. A 20. ciklusnapon vett mintha eredménye alapján az LH/FSH arány sem túl. Ezekre ismerősöm, aki ugyancsak hasonló gondokkal küzd- hívta fel a figyelmemet, és egyre valószínűbbnek tartottam, hogy tényleg PCOS és/vagy IR lehet a probléma. Gondoltam, az orvosos is ezt fogja megerősíteni. Hát nem. Azt mondta, hogy "Semmi bajom! " Megkérdezte, hogy írt-e fel már nekem Clostylbegyt-et. Mondtam, hogy nem. Erre ő, hogy " Jó, akkor felírom azt. " Felírta a Closty mellé a Duphastont és Bromocryptint is. Szedjem 3 hónapig, ha addig semmi, akkor megint 3 hónap gyógyszer, utána csinál átjárhatóságit... A gyógyszereket csak a következő ciklustól kellene szednem (Augusztus végétől) A tesztoszteron magas szintjét alátámasztja a hajhullásom, és a bajusz-áll részen megjelenő sötétebb szőrszálak. Vezetek hőgörbét, használok ovulációs tesztet. A görbe szerint van peteérésem, az ovu-teszt még soha nem volt egyértelmű pozitív. Ha volt is két csík, soha nem volt ugyanolyan erős vagy erősebb, mint a kontrollcsík. Jelenleg méhpempővel, D, C, és E vitaminnal próbálom a szervezetemet erősíteni. Ön szerint a leírtakból és a vérvétel eredményéből mit lehet kiolvasni? Milyen további lépéseket javasolna? Vagy tartsam be az orvos utasításait, és szedjem be a gyógyszereket? Előre is köszönöm szépen a segítséget! Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza terhesség témában

Tisztelt kérdező!

Az orvosváltás okos gondolat volt, és az is, hogy a férjét is kivizsgáltatták. A jelenleg előírt kezelés megfelelőnem tűnik számomra. A Clostilbegyt peteérést indukáló gyógyszer. Bár a hormonszintek alapján ebben a ciklusban volt peteérése. A TSH picit valóban magasabb az optimálisnak tertott értéknél, de e mellett még nem gátolt a teherbe esés, esetleg érdemes volna aTg, és aTPO szinteket nézetni, hogy vannak-e pm. ellenes antitestek. A felírt gyógyszereket sedje be, és remélem hamarosan lesz gyermeke.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. július 30., 11:06; Megválaszolva: 2015. augusztus 10., 10:00
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Normális vércukor mellett is lehet...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...