Hypoandrogenizmus?

Kedves doktor úr/nő! 21 éves férfi vagyok. Kb. 6 hónapja elkezdtem -elvileg- szteroid mentes tápkieg-et szedni küzdősporthoz. 1-2 hét után libidócsökkenés és gynecomastia lépett fel nálam, valamint az elkövetkező 5 hónapban fogytam 15 kilót. Most 68 kiló és 178 centi vagyok. A szert persze elhagytam. Elmentem endokrinológushoz, aki elküldött hormonvizsgálatokra kb. másfél hónap eltérésekkel. 3 vizsgálat esett. Az eredmények: ELSŐ: öszt.: 139 (28-156) , teszt.: 18 (9, 9-27, 8) , shbg: 23 (30-48) , számított FAI: 79, MÁSODIK: ö.: 69, t.: 14, shbg: 27, lh: 5, 3 (1, 7-8, 6) , fsh: 3, 1 (1, 5-12, 4) , FAI: 52, HARMADIK: ö.: 147, t.: 18, 49, shbg: 30, 7, lh: 4, 3, fsh: 2, 4, FAI: 60. Valamint TSH és here uh történt, azok megfelelőek lettek. Azonban az orvosom azt mondta, h a szabad tesztoszteronnak (fai) 60 felett kell lennie. Hypoandrogenizmust diagnosztizált, és nebido tesztoszteron injekciót írt fel. Azt szeretném kérdezni, hogy ez helyes diagnózis? Mert interneten azt olvastam, hogy a fai tartománya 30-150. Azért kérdezem, mert félek a tesztoszteron kezeléstől, valamint attól is tartok, hogy a libidó csökkenés csak a gynecomastia pszichés eredménye. Urológus nem talált szervi eltérést. Köszönöm szépen a válaszát előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza alacsony tesztoszteronszint témában

Tisztelt kérdező!

Mikor vették le a vért tesztoszteron szintre. Mert ezt reggel érdemes nézni, utána a szintje csökken.

Mivel nem kifejezetten alacsony a tesztoszteron szintje, kikérném más, férfi endokrinológiában jártas endokrinológus véleményét is.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. április 21., 20:10; Megválaszolva: 2012. április 23., 20:48
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték