Hypoandrogenizmus?

Kedves doktor úr/nő! 21 éves férfi vagyok. Kb. 6 hónapja elkezdtem -elvileg- szteroid mentes tápkieg-et szedni küzdősporthoz. 1-2 hét után libidócsökkenés és gynecomastia lépett fel nálam, valamint az elkövetkező 5 hónapban fogytam 15 kilót. Most 68 kiló és 178 centi vagyok. A szert persze elhagytam. Elmentem endokrinológushoz, aki elküldött hormonvizsgálatokra kb. másfél hónap eltérésekkel. 3 vizsgálat esett. Az eredmények: ELSŐ: öszt.: 139 (28-156) , teszt.: 18 (9, 9-27, 8) , shbg: 23 (30-48) , számított FAI: 79, MÁSODIK: ö.: 69, t.: 14, shbg: 27, lh: 5, 3 (1, 7-8, 6) , fsh: 3, 1 (1, 5-12, 4) , FAI: 52, HARMADIK: ö.: 147, t.: 18, 49, shbg: 30, 7, lh: 4, 3, fsh: 2, 4, FAI: 60. Valamint TSH és here uh történt, azok megfelelőek lettek. Azonban az orvosom azt mondta, h a szabad tesztoszteronnak (fai) 60 felett kell lennie. Hypoandrogenizmust diagnosztizált, és nebido tesztoszteron injekciót írt fel. Azt szeretném kérdezni, hogy ez helyes diagnózis? Mert interneten azt olvastam, hogy a fai tartománya 30-150. Azért kérdezem, mert félek a tesztoszteron kezeléstől, valamint attól is tartok, hogy a libidó csökkenés csak a gynecomastia pszichés eredménye. Urológus nem talált szervi eltérést. Köszönöm szépen a válaszát előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza alacsony tesztoszteronszint témában

Tisztelt kérdező!

Mikor vették le a vért tesztoszteron szintre. Mert ezt reggel érdemes nézni, utána a szintje csökken.

Mivel nem kifejezetten alacsony a tesztoszteron szintje, kikérném más, férfi endokrinológiában jártas endokrinológus véleményét is.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. április 21., 20:10; Megválaszolva: 2012. április 23., 20:48
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Tisztelt Dr. Nő! 25 éves férfi vagyok! Az elmúlt 1 évben 17 kg-t fogytam. 2014-ben véletlen kerültem endokrinológushoz nagy fejfájások miatt....
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Tisztelt Doktor (nő)! Nagyon stresszes időszak után (családi gondok, nagyszülő halála, covid betegség) nem jött meg a menstuációm, a...
Szelén szedése
Kedves Doktornő! Eddig Béres Vital szelént szedtem, amit autoimmun pajzsmirigybetegségre javasoltak anno. Most nem lehet kapni, ezért egy patika által...
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Tisztelt Doktornő, Szubklinikus pajzsmirigy alulműködésre 2 hónapja 25 mg Eutirox-ot szedek, mert szeretnék teherbe esni. (TSH enyhén emelkedett...
Pajzsmirigy antitest érték
Kedves Doktornő! Pajzsmirigy érték vizsgálatokat végeztettem, mely értekek a következők: -TSH: 1,46 ref: 0,35-4,9 -T3: 4,1 ref: ...