Bélszűkület, a szenna tea legyengíti

Tisztelt Doktor Ür! Anyósom, 70 éves, a CT eredménye röviden a következő: A sigmán megfigyelhető néhány gázos, diverticulum, a rectum sigma határon az uteros fölött egy kb. 2 cm hosszúságú szakaszon a bél nehezen tágul, itt a bélfal körkörösen vaskosabb, 5mm. A colonoscopia eredménye: Diverticulosis colontos. Az orvos javaslatára, diétásan és rostdúsan étekezik. Székletlazítónak csak a szenna teát tudja alkalmazni, mert csak az segít, viszont az annyira legyengíti, hogy a széklet után alig van ereje. Míg a teát meg nem issza addig pedig, kis mennyiségű étel elfogyasztása után is nagy fájdalma van. Kérem tanácsát, mivel lehetne fájdalom mentessé tenni az étkezés és a széklet ürítés között eltelt időszakot.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza emésztőszervi panasz témában

Tisztelt Kérdező!

A vastagbél diverticulosis esetén valóban a legfontosabb a laza, rendszeres székürítés, de ennek elérésére nem a senna tea a legmegfelelőbb. A rostdús étkezésen és bő folyadékbevitelen kívül a következőket tudnám javasolni: Hunyadi keserűvíz, napi 1 evőkanál zab/búzakorpa kefírbe/joghurtba, aszalt szilva, lekvárok. Ha ez nem segít, akkor Stimulance rostkeveréket lehet gyógyszertárba kiváltani. Hashajtó kezelést csak ezek sikertelensége esetén javasolnék, az Laevolac, vagy Guttalax legyen.

Tisztelettel

Kérdés: 2011. február 27., 11:06; Megválaszolva: 2011. március 01., 11:03
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok