Mitől lehetnek ezek a szörnyű panaszaim?

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta tartó vizsgálataim közepette szeretném kikérni egy külső Doktor véleményét is. 3 éve küzdök igazán komoly hasi, emésztési panaszokkal. Előtte (kb 6 éve) már volt laktóz intoleranciám, de az később többször is negatív lett. 3 éve viszont 1 hét alatt (renszeres tejtemrékek -túrórudi, mogyorókrém, kakaó, stb- fogyasztása mellett) olyan súlyos hasmenések jöttek rám heteken át, hogy azonnal orvoshoz fordultunk. Először a szegedi gyermekklinikára kerültem, elvégezték az allergia teszteket, negatív minden, laktózzal együtt. Ezután baján kerültem egy orvoshoz, aki autoimmun betegségeket, chrom betegséget, parazitákat, bakteriális ferzőzéseket is kizárt. Ezután újra szegedre küldtek, de 2010 júliusában 2 hétig tünetmentes voltam (tejmentes diéta mellett) , és a tervezett tükrözést lemondtuk. Hamarosan azonban újra panaszok gyötörtek, ami mára alkoholtól, tojástól, szójától, és kakaótól is jelentkezik. Ezeket az összetevőket nagy ívbe kerülöm, (2 hónapja mostmár 95%ban) de a hasfájás szinte mindennapos. 2010 végén volt egy újabb allergia tesztem, ott szinte minden pozitív lett, de csak 1-es szinten. (a répától kezdve a burgonyán át a tej, tojásig, minden 1-es szintű lett) Ez úgy tudom hogy ebben az esetben nagyon kérdőjeles. 1 hónapja újabb vizsgálatokra kezdtem járni, először laktóz intolerancia jött: az eredmény az lett hogy a terhelés elején egyből magasra szökött a kilélegzett hidrogén, viszont innentől kezdve csökkent. a maximális érték (első mért érték) kis híján, de nem érte el a pozitív határt. 2 nap múlva hasmenésem lett. 1 hétre rá Laktulóz terhelés jött, az eredmény pozitív lett, már a terhelés elején (fél órára rá) hasmenésem volt. Következő héten újra a Kontaminált bél szindróma gyanúja miatt, újabb Normix kúrát kezdtem, de most kétszeres adaggal. A kezelés első 4 napjában hasfájás, hasmenésem volt, de az 5. naptól kezdve folyamatos javulás kezdődött. Szeretném megjegyezni hogy a kezelések között, és alatt folyamatosan az említett anyagokat mellőztem (tej, tojás, alkohol, stb) tehát a körülmények mindig ugyanolyanok voltak. Tehát a Normix kúra 5. napjától javulás állt be, további 5 napig panaszmentes voltam. Ekkor az orvosom tanácsolta, hogy próbáljak meg egy főtt tojást enni, hogy kiderüljön, mennyire hatott a kúra. Pénteken délután ettem a tojást, szombaton elkezdett mocorogni, puffadni a hasam, estefelé fájni. Szombaton délben már fájt, délután pedig órákon át tartó kínzó rosszullét, és hasmenésem volt. Mivel a betegségem nem javult, ezért 2 hete túl estem egy gyomortükrözésen. Komoly eltérést nem találtak, eredmény 2 hét múlva lesz, úgy tudom hogy lisztérzékenységet és bélbaktériumokat vizsgálnak. Lisztérzékenységet én kizártnak tartom, mert mindig is ettem lisztes dolgokat, és nem mindig van panaszom. Ha viszont a sokszor említett tejet, tojást, stb fogyasztok, egyből jön a hasfájás. A bakteriális fertőzést pedig a normix kúra hatástalansága kérdőjelezi meg, bár én úgy tudom hogy az nem minden esetben hatásos. Itt tartunk most, de 2 hét van az eredményig. A hasam minden nap fáj, egy bélmozgást javító kúra latt állok, nem tudom most pontosan a gyógyszer nevét, de lassan elfogy minden kapszula, mégis ugyanúgy megvannak a tünetek. Az a helyzet hogy a következő két hét úgy tűnik szenvedés lesz, mert hiába zárom ki a nem tolerált ételeket, nem javul. Ha az eredmények negatívak lesznek, vastagbéltükrözés következik. Nem tudom, hogy azzal milyen betegségek lennének diagnosztizálhatók? Leginkább a vékonybélre fókuszál az orvosom, lehetségesnek tartja hogy egy része a bélnek nem működik megfelelően, esetleg nem juttatja át megfelelően a tápanyagot, gyulladás sem kizárt, bár a vérsüllyedésem nagyon alacsony, és a székletemben nincs vér. Egyik ismerősöm nagyon ajánlotta a Voll-vizsgálat kipróbálását, utána olvastam, és nagyon megoszlik a vélemény. Neki nagyon sokáig hányása, hasmenése volt, nem tudta mitől. Nem ment doktorhoz, egyből a Voll módszerhez fordult, és tejallergiát állapítottak meg. Az addig oké, de úgy tudom hogy az a módszer "csak" allergiák felderítésére jó, annak ellenére hogy teljes állapot felmérésként hirdetik a vizsgálatot. Nem szeretnék azért elmenni hogy újabb körülbelülre megsaccolva azt halljam, hogy valami a vékonybéllel nem stimmel. Csak úgy nem szeretnék 10ezreseket az ablakon dobálni. De ha van reális esély arra hogy valami konkrét dolgot diagnosztizáljanak a Voll módszerrel, akkor megpróbálkoznék azzal is. Mert hogy gyakorlatilag eddig semmit nem találtak, és már az is nagy lépés lenne ha legalább a beteg szervet konkrétan meghatároznák. Köszönöm szépen ha elolvasta, nagyon kíváncsi vagyok hogy mit tud leszűrni, mondani.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza emésztőszervi panasz témában

A hónapok óta fennálló hasi fájdalom és a hasmenés válóban felvetheti gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa) lehetőségét. Utóbbi vastagbél-tükrözés során 100%-ban diagnosztizálható, de előbbi, ha csak a vékonybél területén okoz eltérést, igen megnehezíti a kórismézést. A vékonybél megtekintésére jelenleg csak a kapszulás endoscopos vizsgálat valamint a CT-enterochlysis. Az ételallergia szintén nehezen vizsgálható, illetve a vizsgálatok eredménye és a klinikai tünetek nehezen hozhatók párhuzamba. Ezirányban egy TB-által nem támogatott, de szakmailag elismert vizsgálati lehetőség a Food-detective teszt. A Voll módszer természetgyógyászati vizsgáló metódus, mely kapcsán nincs tapasztalatom, így hasznosságáról nem tudok Önnek nyilatkozni.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. február 19., 03:24; Megválaszolva: 2011. február 21., 15:59
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás