• Helicobaktérium

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Többszöri helicobaktérium pozitivitás visszatérése.Antibiotikumok szedése sem volt hatásos.Sem tenyésztés, sem székletantigén vizsgálat, sem antibiotikum érzékenység meghatározása... nem történt.Olyan érzésem van feladták.Nagyon rossz ez a tudat, hogy nincs megoldás?Nem szeretnék eljutni a gyomorrákig.Kérem segítsen, hogyan tovább!!A családomat kérjem, hogy vizsgálják ki? Nagyon köszönöm válaszát.Erzsébet

        Dr. Plósz János válasza a helicobacter témában

        Nem egészen egyértelmű a problémája. Az ismételt pozitivitások között volt, amikor negatív volt a lelet? Mert ha igen, akkor az újrafertőződést jelent, ami a leggyakrabban családon belül jöhet létre (közösen használt pohár, evőeszköz stb.), így a család szűrése indokolt lehet. Ha az első, illetve második választandó antibiotikum kombináció is sikertelen, további kezelés csak tenyésztés illetve antibiotikum-érzékenység meghatározás után jön szóba, ez azonban csak néhány helyen érhető el az országban. A helicobacter-fertőzés nem okoz szükségszerűen gyomorrákot, az általa fenntartott krónikus gyulladás emeli a rák kialakulásának rizikóját (először intestinalis metaplasia kialakulását okozva).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 21., 07:41; Megválaszolva: 2010. szeptember 22., 12:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés