helicobacter fújásos teszt

Tisztelt Doktornő/Úr! Feleségem szeptember elején volt helicobacter légzéskifújásos teszten (kontroll) , ahol tudtommal c14 izotópot kellett ehhez bevennie. (előző vizsgálat is ilyen volt még júliusban) . Most derült ki, hogy várandós lett, kb 2 héttel a teszt után. Tudni szeretnénk vajon ez az izotóp okozhat-e valami rendellenességet a magzatnál? Köszönettel: Cs László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza H. plori teszt és terhesség témában

C13-urea-kilégzési teszt: Néhány éve kifejlesztett, nem invazív vizsgálati módszer. C13- (nem sugárzó) vagy C14- (sugárzó) izotóppal jelzett ureumot iszik a beteg, majd a gyomrában lévő ureázenzimmel rendelkező Helicobacter pylori az ureumot ammóniára és bikarbonátra bontja. A bikarbonátból a szénatom izotóppal jelzett szén-dioxid keletkezik, mely a keringéssel a tüdőbe kerül, innen a kilélegzett levegővel távozik. Az így kapott levegőmintából a nem sugárzó (nem radioaktív) C13-izotópot tömeg-spektrofotométerrel, a sugárzó (radioaktív) C14-izotópot pedig szcintillációs számlálóval tudjuk kimutatni.

A radioaktív-izotópos módszer kevésbé elterjedt, pedig a sugárterhelése egy röntgenvizsgálat sugárterhelésének csak ezredrésze. A C14-urea kilégzési teszt budapesti központunkban elérhető, azonnal elvégezhető, a többi centrumban 1-2 napon belül kapható eredmény. A C13- (nem sugárzó) izotóppal jelzett vizsgálat az elterjedtebb. Ezt a vizsgálatot gyermekeknél és terhes anyáknál is el lehet végezni. A vizsgálat nagy előnye, hogy a betegnek semmiféle kellemetlenséget nem okoz, másrészt az eredmény a vizsgálat után (24-48 óra) a szerológiai vizsgálattal ellentétben az aktuálisan fennálló állapotról tájékoztat.

Kérdés: 2012. október 09., 08:28; Megválaszolva: 2012. október 11., 00:13
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Felhasi fájdalom
Proctitis Ulcerosa, végbélrák
Gyomorhurut?
Tisztelt Doktor Úr! Tüneteim néhány hete kezdődtek: erősen fűszeres étel és alkohol fogyasztása után este, lefekvéskor hidegrázás, szapora...
Antibiotikum okozta hasmenés...
Tisztelt doktor úr! Elég sok problémám volt az elmúlt egy évben az emésztésemmel: kis mértékben csökkent enzimtermelés, amire Kreont szedek...
Gyomorgörcs
Tisztelt Doktornő! Tegnap este kezdődött a problémám. Pár óra alatt iszonyatosan legyengültem,rázott a hideg,hánytam,amit megettem este (almát)...