• Lisztérzékenység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2008. áprilisában chron betegséget diagnosztizáltak Nálam. Nyár elején fájt a gyomrom, állandó teltségérzetem, hányingerem volt, ezért újból felkerestem belgyógyász orvosomat, aki gyomortükrözést javasolt. Ennek a szövettani eredménye (júl. 26.) lisztérzékenységet mutat, Marsh I. Miután a vérképem nagyon rossz lett, plt. 32, hgb 78, háziorvosom hematológushoz küldött,aki napi 16 mg Medrolt írt fel, ill. iv. Ferrlecitet.. De a lisztérzékenység miatt transzglutamináz vizsgálatot kért (aug. 10.) Ennek az eredménye a következő: IgA negatív, IgA 18.457 A hematológus szerint nem vagyok lisztérzékeny, szerinte nem kell diétát tartanom, bár a diéta hatására a korábban említett panaszaim elmúltak. Kérdésem csak az lenne, én most lisztérzékeny vagyok vagy sem? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a lisztérzékenység témában

        A szövettani vizsgálat nem lisztérzékenységet igazolt, hanem felszívódási zavart (illetve magasabb lymphocyta-számot a bélhámban). Ez illetve a szerólógiai vizsgálat együtt adja a lisztérzékenység diagnózisát. Sajnos leírása alapján nem tudom megmondani, hogy ez most pozitív vagy sem (az IgA mellé még kelleneinformáció (tTG IgA vagy anti-EMA IgA). Emelett ha a vérvételt megelőzően gluténmentes étrendet tartott, akkor pár hónap alatt az ellenanyag-szint emelkedés megszűnhet. A vérkép-esést illetve a felszívódási zavart a Crohn-betegség is okozhatja, de ismertaz is, hogy a Crohn-betegek között magasabba coeliaki előfordulási aránya. Ha a gluténmentes diéta mellett kevesebb panasza volt (vagy akár panaszmentes is), én a diéta további tartását javasolnám.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. augusztus 25., 13:37; Megválaszolva: 2010. augusztus 26., 14:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés